05 aprilie 2021, 15:30 Realitatea moldovenească views 3290
Înghețuri de pînă la -5 grade, ninsori și lapoviță, în următoatele zile
05 aprilie 2021, 15:30 Realitatea moldovenească views 3290

Înghețuri de pînă la -5 grade, ninsori și lapoviță, în următoatele zile

În săptămîna curentă, pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra înghețuri de pînă la -5 grade Celsius, pe timp de noapte, transmite IPN.

Ghenadii Roșca, șeful Direcției prognoze meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), a precizat că valorile termice în timpul nopții sînt mai scăzute față de norma pentru început de aprilie. De obicei, în această perioadă, ar trebui să se înregistreze între -2 și +3 grade Celsius.

Totodată, valorile termice pe timp de zi, cuprinse între +10 și +15 grade, care se vor înregistra pe teritoriul Republicii Moldova în săptămîna curentă, sînt în limita normei pentru început de aprilie, a specificat Ghenadii Roșca.

De miercuri, 7 aprilie, temperaturile vor scădea din cauza unui front atmosferic, asociat unui ciclon, care vine din sudul și sud-vestul Europei, mai bine zis din Italia. Din această cauză, vom avea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar în regiunea de sud a țării – sub formă de ploi, susține responsabilul de la SHS.

Valorile scăzute ale aerului mai mici de normă, pe timp de noapte, se vor menține pînă la 10-12 aprilie, după care noaptea se vor înregistra de la +1 pînă la +6 grade Celsius, adică vor reveni în limita normei pentru începutul lui aprilie. La 10-12 aprilie, ziua, temperatura aerului va oscila între +10 și 15 grade Celsius.

Cea mai geroasă zi de 5 aprilie a fost cea din 1963, ziua în care la Briceni au fost înregistrate -11 grade, Cea mai călduroasă zi de 5 aprilie a fost cea din 1998, cînd termometrele arătau la Chișinău 26-27 grade Celsius.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

meteo , ger , lapoviță

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
442 locuitori

Bălţaţi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ialoveni și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 442 de oameni. Satul Bălţaţi a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.