11 iulie 2021, 07:05 Realitatea moldovenească views 2178
În Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate
11 iulie 2021, 07:05 Realitatea moldovenească views 2178

În Republica Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate

În Republica Moldova, astăzi, 11 iulie, au loc alegeri parlamentare anticipate. La urne sînt așteptați peste 3 milioane de votanți, în Registrul de Stat al Alegătorilor fiind înscriși 3 282 837 de cetățeni cu drept de vot. Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 7.00 pînă la 21.00.

Pentru aceste alegeri au fost tipărite 3 644 642 de buletine de vot. Pentru cele 1 959 de secții de votare din țară sînt 2 794 942 de buletine. Pentru cele 41 de secții de votare deschise pentru alegătorii din stînga Nistrului au fost tipărite 123 de mii de buletine. Iar pentru cele 150 de secții de votare organizate în afara țării au fost tipărite 726 700 de buletinele de vot. Prețul unui buletin de vot este de 0,18 lei. Valoarea totală a tirajului – 656 035 de lei.

Votanții vor parcurge cîțiva pași pînă să obțină buletinul de vot. Prezintă operatorului actul de identitate pentru ca acesta să verifice dacă este arondat la această secție de votare și dacă și-a mai exercitat dreptul de vot în aceeași zi. După care, alegătorul prezintă membrului biroului electoral al secției de votare actul de identitate, semnează în lista electorală în dreptul numelui și primește buletinul. Membrul biroului aplică ștampila în fișa de însoțire a buletinului de identitate sau în actul în baza căruia acesta votează.

În țară, alegătorii vor putea vota în baza buletinului de identitate cu fișa de însoțire; a buletinului de identitate provizoriu cu mențiunea privind domiciliul sau cu legitimația de serviciu pentru militarii în termen. Cetățenii moldoveni din afara țării pot vota la orice secție de votare deschisă în străinătate, indiferent de statutul aflării lor pe teritoriul statului respectiv, în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat; buletinul de identitate cu fișa de însoțire, valabil, sau livretul de marinar.

Procesul electoral este monitorizat de 2 436 de observatori acreditați de CEC. Dintre aceștia, 1 800 sînt observatori naționali, care reprezintă șase asociații obștești din țară. 636 – sînt observatori internaționali, care reprezintă 17 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, 30 de experți electorali internaționali din partea a 11 autorități electorale străine și 606 reprezentanți a 14 organizații internaționale.

Pentru acest scrutin, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. În total pe liste se regăsesc 1 791 de candidați la funcția de deputat, dintre care 53,5% sînt bărbați, iar 46,5 % sînt femei.

Alegătorii vor aplica ștampila „votat" în dreptul unuia din cei 23 de concurenți electorali care participă la alegeri:

1. Partidul Acasă Construim Europa „PACE"
2. Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic
3. Blocul electoral „Renato Usatîi"
4. Partidul Politic Șor
5. Partidul Acțiune și Solidaritate;
6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor
7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда"
8. Partidul Democrat din Moldova
9. Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr
10. Partidul Unității Naționale
11. Partidul Politic Democrația Acasă
12. Partidul Politic NOI;
13. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei
14. Partidul Politic Alianța Pentru Unirea Românilor
15. Partidul Verde Ecologist
16. Partidul Legii și Dreptății
17. Partidul Politic Puterea Oamenilor;
18. Partidul Regiunilor din Moldova
19. Partidul Patrioții Moldovei
20. Partidul Politic Partidul Schimbării
21. Partidul Politic Noua Opțiune Istorică;
22. Partidul Oamenilor Muncii
23. Veaceslav Valico (candidat independent).

Pentru validarea rezultatelor alegerilor este necesară participarea la scrutin a 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Pragul electoral pentru o formațiune politică este de 5%; pentru un bloc electoral – 7% și pentru candidații independenți – 2%. Mandatele ce ar trebui să revină concurenților electorali care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod proporțional partidelor care au depășit pragul.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

Moldova , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
5094 locuitori

Ghidighici este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Ghidighici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5094 de oameni. Satul Ghidighici a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.