05 martie 2013, 12:55 Realitatea moldovenească views 9611
05 martie 2013, 12:55 Realitatea moldovenească views 9611

Un nou val de lichidare a şcolilor se anunţă şi în 2013

Reforma în educaţie a ajuns la jumătate de drum, cînd un nou val de lichidare a şcolilor se anunţă şi în 2013. După aplicarea noii formule de finanţare, adică "banii, urmează elevul", mai mulţi directori au rămas fără bani, iar sute de profesori - fără serviciu, ca urmare a reorganizării sau a lichidării şcolilor, relatează prime.md.

În anul trecut, clopoţelul optimizării a sunat pentru cca 200 de profesori, care au atins vîrsta de pensionare. Valul reformei i-a cuprins însă şi pe pedagogii tineri, apţi de muncă, dar care au avut ghinionul să muncească în localităţile mici. Şi asta în condiţiile în care s-a anunţat o insuficienţă de 1000 de cadre didactice în şcoli.

Ca urmare a reformelor din educaţie, 57 de gimnazii şi licee au fost închise sau reorganizate, iar un nou val se aşteaptă şi în anul următor. Aşa cum fiecare şcoală primeşte bani de la stat în funcţie de numărul elevilor, zeci de instituţii s-au pomenit că au în visterie mai puţini bani decît cheltuielile necesare. În 2013, deficitul a fost acoperit de autorităţile locale.

Lichidarea instituţiilor înseamnă transportarea elevilor la alte şcoli, iar autorităţile nu dispun de autobuze. Ministerul Educaţiei nu are încă o soluţie. Responsabilii examinează posibilitatea închirierii acestora, nu însă şi procurarea lor. În ultimii trei ani, au fost cumpărate 109 autobuze şcolare, la un preţ de cca 1 milion de lei. Altfel spus, de două ori mai mult decît preţul de piaţă.

Cuvinte cheie:

scoala , copii , studii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
97 locuitori

Săghieni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 97 de oameni. Satul Săghieni a fost menționat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.