06 februarie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 2600
Moldovagaz a asigurat consumatorii că nu adaugă aer în conductele de gaz
06 februarie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 2600

Moldovagaz a asigurat consumatorii că nu adaugă aer în conductele de gaz

„Cu toată responsabilitatea și certitudinea, SA „Moldovagaz" declară că în conductele de gaze nu se adaugă aer", se arată într-un comunicat de presă al furnizorului, emis ca reacție la petițiile care îi sînt adresate. Potrivit companiei, „gazele naturale sînt substanțe inflamabile, iar amestecurile de gaze naturale și aer sînt explozive, puterea de distrugere fiind considerabilă". „În conformitate cu documentele normative în vigoare, partea volumetrică a oxigenului în gazul natural nu trebuie să depăşească 1%, deoarece limita de inflamabilitate a metanului în amestec cu aer constituie de la 5 pînă la 15%", precizează sursa citată de IPN.

Potrivit Moldovagaz, „în practica mondială nu se cunosc tehnologii și instalații pentru introducerea aerului în rețeaua de gaze în scopul amestecării cu gazele naturale". Întreprinderile din cadrul SA „Moldovagaz" nu dispun de alte dispozitive de amestecare a gazelor naturale decît cu odorant, care este substanţă inflamabilă şi se adaugă în proporţie maxim 16g la 1000 m3 pentru a da gazelor miros specific şi pronunţat conform normelor de securitate.

Compania menționează că petițiile în care se reclamă că nu sînt respectați parametrii de calitate ai gazelor, foarte probabil, „poartă caracter emoțional, legat de prețul ridicat al gazelor naturale şi capacitatea scăzută de plată a consumatorilor". Compania atenționează că suportă cheltuieli organizatorice pentru controlul calităţii gazelor la faţa locului petiţionarilor. De fiecare dată s-a constatat că „parametrii fizico-chimici ai gazelor naturale furnizate consumatorilor corespund totalmente cerinţelor documentelor normative".

Cantitatea și calitatea gazelor naturale importate se verifică inițial la intrările în țară. La toate stațiile de măsurare de frontieră se utilizează echipamente identice, legalizate corespunzător. Suplimentar, calitatea gazelor se verifică de către SRL „Moldovatransgaz", care deţine patru sisteme de măsurare a calităţii gazelor.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Moldovagaz , gaz , aer

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
155 locuitori

Marchet este un sat din cadrul comunei Pogăneşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 56 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Marchet a fost menționat documentar în anul 1896.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.