11 februarie 2022, 11:30 Realitatea moldovenească views 3227
Moldova, pe locul doi în topul statelor din Europa după ritmul scumpirilor
11 februarie 2022, 11:30 Realitatea moldovenească views 3227

Moldova, pe locul doi în topul statelor din Europa după ritmul scumpirilor

Inflația lovește puternic ţara noastră. Republica Moldova e pe locul doi în topul statelor din Europa după ritmul scumpirilor. Rata inflației a ajuns la 16,6% la începutul anului, o creștere substanțială față de ianuarie 2021.

Potrivit datelor Trading Economics, ţara noastră este devansată doar de Turcia unde nivelul scumpirilor a ajuns la 48,6%. O inflaţie ridicată e şi în Estonia, Belarus şi Ucraina. Rusia e pe locul şase, cu o inflație de aproximativ 9 la sută, scrie publika.md.

Statele cel mai puţin afectate de scumpiri sînt Liechtenstein şi Elveția, cu o inflaţie de 1,5 la sută. Malta și Franța au reuşit să ţină inflaţia sub control, la 2,4, respectiv, 2,9%.

În Republica Moldova, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 17,5% într-un an, un record absolut pentru ultimii 18 ani. Recordul precedent a fost stabilit în 2003, cînd prețurile alimentelor au crescut cu 20%.

Experţii atenţionează că rata inflaţiei ar putea ajunge la 20% în prima jumătate a acestui an, deoarece vor continua să crească preţurile la energie şi cele de transport.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

preţ , majorare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
2236 locuitori

Pelivan este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pelivan și Cişmea. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Orhei și la 52 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2236 de oameni. Satul Pelivan a fost întemeiat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.