10 martie 2022, 11:30 Realitatea moldovenească views 2035
Decizia privind interzicerea exportului de porumb ar putea fi revizuită
Foto: agroexpert.md
10 martie 2022, 11:30 Realitatea moldovenească views 2035

Decizia privind interzicerea exportului de porumb ar putea fi revizuită

Prim-ministra Natalia Gavrilița declară că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind interzicerea exportului de porumb a fost luată în baza datelor oficiale, prezentate de producători, cu privire la stocurile de care dispun.

Totodată, aceasta a mai adăugat că la moment, au loc discuții cu agricultorii, pentru a găsi o soluție, și că nu exclude revederea hotărîrii CSE, dar cu o condiție, transmite Unimedia.

Prim-ministra a venit cu o reacție, după ce deputații BCS, dar și reprezentanți ai Platformei DA au criticat decizia CSE privind interzicerea exportului de porumb.

„Discutăm cu acești producători, noi ne-am condus de cantitățile declarate oficial. Iată că vedem consecințele, atunci cînd nu există date corecte, furnizate statului. Vom discuta și vom vedea care sînt soluțiile”, a menționat Natalia Gavrilița.

Șefa Guvernului a precizat că decizia CSE ar putea fi revizuită, dar cu o condiție: „Discutăm cu acești producători, vedem care este soluția, credem că trebuie să existe și anumite condiționalități, pentru evidența corectă a stocurilor, ca să nu ne ponemim în situația cînd datele oficiale ne arată una și ne trezim că realitatea este alta”.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Radu Mudreac susține că decizia CSE de a interzice exportul de porumb este una greșită și solicită anularea acesteia, cît timp în țară sînt cantintăți mari de porumb, iar agricultorii, lipsiți de surse financiare pe care le-ar fi putut obține în urma exportului acestuia, riscă să nu-și mai poată prelucra pîmînturile. Critici au venit și din partea fostului deputat al Platormei DA, Alexandr Slusari.

La începutul lunii martie, Asociația Forța Fermierilor și-a exprimat „dezacordul categoric” privind decizia Comisiei Situației Excepționale de a interzice exportul porumbului și a calificat-o drept „o lovitură economică în adresa agricultorilor”. Asociația a adresat o scrisoare deschisă către prim-ministra, Natalia Gavrilița, prin care cere anularea hotărîrii CSE.

Pe lîngă grîu și zahăr, de la 1 martie 2022 a fost interzis exportul din Republica Moldova a porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămînțării. Decizia a fost luată la data de 27 februarie, de Comisia pentru Situații Excepționale.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

interdicţie , export , porumb

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
1974 locuitori

Chetrosu este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrosu și Todireşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Anenii Noi și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1974 de oameni. Satul Chetrosu a fost menționat documentar în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.