16 martie 2022, 16:30 Realitatea moldovenească views 5412
Pensiile vor fi indexate din 1 aprilie. Cu cît va crește pensia minimă
Foto: aif.md
16 martie 2022, 16:30 Realitatea moldovenească views 5412

Pensiile vor fi indexate din 1 aprilie. Cu cît va crește pensia minimă

Pensiile vor fi indexate și majorate de la 1 aprilie. Coeficientul de indexare a pensiei va constitui 13,94 la sută, ceea ce este echivalent cu rata inflației de la sfîrșitul anului trecut.

Este cel mai bun indicator care exprimă pierderea puterii de cumpărare a cetățenilor din cauza inflației a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, după ședința de Guvern, transmite moldovenii.md cu referire la realitatea.md.

„În rezultatul a două mecanisme de indexare și creștere fixă un pensionar care beneficiază azi de o pensie de 2500 de lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 de lei. Adică, cu 520 de lei mai mult. Ceea ce reprezintă o creștere 20,8 la sută. Pensia minimă pentru limita de vîrstă este majorată de la 2000 de lei 2278 de lei pentru un stagiu de cotizare complet. Ceea ce reprezintă o creștere de 13, 94 la sută echivalent cu inflația de anul trecut”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari.

Coeficientul de indexare a pensiei la 1 aprilie se va face în baza ratei inflației de la sfîrșitul anului și va fi de 13.94%. Totuși, conform inițiativei legislative, indexarea din luna aprilie a anului curent se va aplica doar beneficiarilor de pensie ce nu depășește salariul mediu lunar pe economie – 9 900 de lei.

Pe lîngă indexare, pensionarii vor beneficia în aprilie și o majorare a pensiei, în funcție de creștere economică. Măsurile de îmbunătățire a sistemului de pensii rezultă într-o creștere semnificativă a bugetului sistemului de pensii a mai declarat Marcel Spătari.

„Conform estimărilor actuale capitolul asigurării persoanelor în etate a bugetului asigurări sociale de stat va crește în acest an pînă la 21,8 miliarde de lei față de 16,8 de miliarde de lei anul trecut”, a mai declarat Marcel Spatari.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

aprilie , indexare , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1267 locuitori

Corpaci este un sat şi comună din raionul Edineţ. Corpaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corpaci este situat într-o regiune de şes şi mici coline, la confluenţa rîului Racovăţ cu Prutul, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ, la 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1267 de oameni.  Satul Corpaci a fost atestat documentar în anul 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.