24 iulie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 3379
Vocea poporului: „Cetăţenii se scaldă în apele moldoveneşti?”
Foto: bloknot-moldova.ru
24 iulie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 3379

Vocea poporului: „Cetăţenii se scaldă în apele moldoveneşti?”

Vara nu cruță Moldova: o căldură puternică a acoperit țara cu un soare arzător cu temperaturi ridicate ale aerului, astfel încît plajele locale și bazinele de apă din apropiere sunt pline de oameni ieșiți să se răcorească. Odihna pe Nistru în Vadul-lui-Vodă este deosebit de populară în rîndul cetățenilor.

Examenele de laborator arată însă că lacurile moldovenești sunt poluate de mai mulți ani. Șeful Direcției sănătate, Boris Gîlcă, susține că la Vadul-lui-Vodă a fost găsită Vibrio cholerae, o bacterie care poate provoca boli periculoase pentru sănătatea umană. Și în ciuda faptului că Agenția Națională de Sănătate Publică a declarat că aceasta este o cu totul altă bacterie, dar nu mai puțin periculoasă, autoritățile ajung la o părere comună – nu este sigur să te scalzi în Nistru.

Acest fapt înspăimîntă publicul astăzi, sau oamenii continuă să petreacă timp pe plajele din Moldova, Noi.md a decis să realizeze un sondaj:

"Nu mă scald. Locuiesc pe malul Nistrului, dar nici acolo nu mă scald, pentru că e murdar. În general, sunt împotriva scăldatului în bazine acvatice".

"Nu m-am scăldat încă. Nu știu dacă se poate sau nu. Mă duc doar acolo unde se plătește intrarea și știu sigur că este permis să înot acolo."

"Nu mă scald. Cred că apa este murdară."

"Mi se pare că este periculos. Suntem avertizați că în apă sunt diverse bacterii. Deci nici nepoții, nici copiii, nimeni nu face se scaldă".

"Eu mă scald doar în piscine. Nici nu vreau să merg la Vadul-lui-Vodă. Poate e ceva contagios."

“Nu m-am scăldat încă. Prin urmare, nu pot spune dacă este sigur sau nu, dar văd că orașul înflorește”.

"Nu m-am scăldat încă. Am mult de lucru. Încerc în piscine. Am auzit că sunt bacterii în multe locuri. Același Nistru. Încă m-am mai scăldat acolo acum cîțiva ani, acum e dezgustător . Acolo nu e sigur. Te poți tăia cu ceva sau prinde ceva infecțios. Dacă autoritățile nu pot face ordine, să curețe bazinele acvatice , este necesar să se deschidă piscine publice. Avem în Moldova, dar nu așa multe".

"Da, uneori mă scald. La fostul lac Comsomolist, la Nistru. La începutul sezonului e curat acolo, apoi se murdărește din ce în ce mai mult. Dar, oricum, e o apă naturală. Măcar pe mal să stai, ot este o odihnă și e mai răcoros".

"Lacurile sînt infectate de diferite boli. Trebuie să-și facă misiunea cei care primesc bani pentru așa ceva. Să îngrijească, nu doar să anunțe că-s infectate. Să facă niște dezinfecții. Cînd e multă lume, trebuie ceva măsuri de luat..

„Apa nu este chiar într-atît de curată, dar de mici ne scăldăm în iazuri, în rîu... E tot normal, deocamdată nu am luat un virus, bacterie sau altceva. Adică, un careva risc este, dar nu ne temem”.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vocea poporului , scăldare , rezervoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
2860 locuitori

Boghiceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Boghiceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 64 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Boghiceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.