08 septembrie 2022, 15:30 Realitatea moldovenească views 1288
Descoperirea trotinetelor electrice de către poporul moldovenesc
08 septembrie 2022, 15:30 Realitatea moldovenească views 1288

Descoperirea trotinetelor electrice de către poporul moldovenesc

Apariția trotinetelor electrice pe străzile Chișinăului este, pe de o parte, un mijloc de circulație practic și întrebuințat deseori de participanții la trafic, dar pe de alta – un risc sporit pentru securitatea circulației rutiere. Deplasarea pe acest gen de transport este una dintre temele cel mai des discutate pe rețelele de socializare. Există susținători și adversari ai folosirii acestui mijloc de circulație la distanțe mici.

O soluție anti-pandemică

Dacă acum cinci ani trotinete aveau doar unii locuitori ai Moldovei, care le utilizau pentru a se deplasa pe străzile capitalei, apoi în a. 2020 mulți cetățeni ai țării noastre aveau deja posibilitatea de a se deplasa cu acest mijloc de circulație.

Asta pentru că în octombrie, 2020 la Chișinău compania MTD SRL a deschis, cu sprijinul Programului de dezvoltare ONU, primul service de închiriere a trotinetelor electrice. Potrivit inițiatorilor proiectului, utilizarea trotinetelor electrice la Chișinău «este o abordare rațională, care presupune utilizarea transportului alternativ și ecologic, o deplasare rapidă și confortabilă la distanțe mici în oraș, arderea caloriilor, plimbări relaxante, posibilitatea de a evita ambuteiajele și disconfortul din transportul public, precum și reducerea emisiilor de bioxid de carbon. Iar cu apariția perioadei pandemice, «trotinetele au devenit o soluție anti-pandemică, ce permite respectarea distanței sociale și evitarea aglomerației în transportul public ».

Inițial, au fost propuse pentru închiriere doar 30 de trotinete electrice, care puteau fi luate din cinci stații, amplasate în capitală. Pe site-ul companiei de închiriere se menționează, că aceste mijloace de deplasare au doar cca 13 kilograme, pot dezvolta o viteză de 25 km/h și pot suporta o greutate maximă de 100 kg. Confecționate dintr-un aliaj de aluminiu, ele-s durabile și sigure. Au în dotare amortizatoare față/spate, baterie care poate funcționa între 3,5 și 5 ore și lucrează autonom pe o distanță de cca 25 km.

Azi compania susnumită are deja în proprietate 50 de trotinete electrice, accesibile în cele mai dens populate zone ale Chișinăului, iar pentru a închiria acest mijloc de transport trebuie să te înregistrezi pe site-ul iride.md și să urmezi pașii propuși. Fără înregistrare și deschiderea unui cont personal, închirierea este imposibilă. Completarea formularului electronic pentru înregistrare și deschiderea contului implică furnizarea datelor personale ale utilizatorului, dar potrivit companiei de închiriere această informație nu va merge mai departe de ea. Pentru a obține accesul la contul personal, va fi nevoie de o parolă unică. Utilizarea contului este permisă unei singure persoane, nu se admite transmiterea lui unei alte persoane.

Pentru a închiria o trotinetă electrică trebuie să mergi la unul dintre locurile de plasare a lor, indicate pe harta companiei de pe site-ul ei oficial. Achitarea călătoriei se face la încheierea acesteia: de pe contul personal, din creditul total disponibil este scăzut timpul utilizării. Creditul minim obligatoriu pentru închirierea unei trotinete electrice – 15 minute.

Costurile chiriei variază, în funcție de creditul achiziționat: prețul unui minut este invers proporțional sumei creditului. Din cele aflate de noi.md, dacă achiziționezi un credit de 30 de minute de călătorie, acesta va costa 30 de lei, cel de 60 de minute – 48 de lei, cel de 120 –90 de lei, cel de 240 – 144 lei, cel de 360 –198 de lei, iar cel de 480 minute – 240 lei.

În a. 2021 în Moldova și-a lansat serviciile de închiriere a trotinetelor electrice una dintre cele mai cunoscute platforme pe piața micro-mobilității, Bolt. Inițial, parcul ei număra 250 de trotinete. Și acestea pot dezvolta o viteză de 25 km/oră, dar au o greutate mai mare ca cele prezentate mai sus – cca 17 kg, și un ciclu de încărcare care durează mai îndelung – 45km. Prezintă interes faptul, că aceste mijloace de circulație au în dotare un sistem GPS, care permite nu doar găsirea rapidă a unei trotinete libere, dar și urmărirea deplasării ei prin oraș, detectarea încălcărilor (depășirea vitezei, conducerea în locuri interzise , supraîncărcarea, etc.) și anunțarea utilizatorului prin intermediul aplicației. GPS ajută la găsirea mijlocului de transport dacă acesta a fost furat (există asemenea cazuri).

Zilnic, are loc amplasarea trotinetelor electrice în locurile de unde ele pot fi închiriate. Pentru a beneficia de acest serviciu, în telefon trebuie să instalezi aplicația respectivă Bolt, găsind cea mai apropiată trotinetă să scanezi codul QR și să începi deplasarea, iar la finele călătoriei să achiți, după ce ai parcat mijlocul de transport în locul stabilit.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1725 locuitori

Calaraşovca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berezovca şi Calaraşovca. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1725 de locuitori. Satul Calaraşovca este situat la o distanţă de 30 km de oraşul Ocniţa şi la 210 km de Chișinău. Satul  Calaraşovca a fost întemeiat în anul 1622.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.