09 ianuarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1413
Gavrilița: „Moldova este interesată de achiziții comune de gaze cu UE”
09 ianuarie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1413

Gavrilița: „Moldova este interesată de achiziții comune de gaze cu UE”

În cadrul vizitei oficiale în Germania, prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere bilaterală cu liderul grupului PPE din Parlamentul European, Președinte al Partidului Popular European, eurodeputatul Manfred Weber.

Șefa Executivului de la Chișinău a mulțumit oficialului german pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de obținere a statutului de țară candidată la aderarea la UE și a subliniat progresul, înregistrat de Guvern, în angajamentul de îndeplinire a celor 9 condiționalități în vederea deschiderii negocierilor de aderare.

De asemenea, Natalia Gavrilița s-a referit la situația economică, socială și de securitate din Republica Moldova, fiind menționate provocările legate de gestionarea crizei energetice, ca urmare a războiului din Ucraina. În acest context, șefa Cabinetului de miniștri s-a referit la acțiunile Executivului pentru susținerea populației afectate de creșterea prețurilor la resursele energetice și gazele naturale, dar și pentru deblocarea lanțurilor logistice și a reorientării exportului produselor moldovenești în spațiul UE.

Natalia Gavrilița a exprimat gratitudine pentru susținerea constantă oferită de UE, prin intermediul Platformei de sprijin a Republicii Moldova, și a reiterat interesul țării noastre pentru procurarea gazelor naturale pe Platforma de achiziții comune a UE.

„Accesul la această Platformă ne va permite să consolidăm procesul de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova, afectată de șantajul Federației Ruse. În pofida faptului că am fost loviți dur de creșterea prețurilor și reducerea volumului de gaze naturale livrate de Gazprom, continuăm să privim cu fermitate în direcția unui viitor european”, a subliniat Natalia Gavrilița în cadrul discuțiilor.

Europarlamentarul Manfred Weber a reiterat susținerea Parlamentului European în implementarea agendei de reforme și a apreciat efortul Guvernului în procesul de gestionare a lanțului de crize care au lovit țara noastră.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Natalia Gavrilița , UE , gaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1517 locuitori

Berezlogi este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Berezlogi și Hîjdieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1517 oameni. Satul Berezlogi a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.