09 februarie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 2073
Un nou sistem de măsurare a gazelor va fi implementat în R.Moldova
09 februarie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 2073

Un nou sistem de măsurare a gazelor va fi implementat în R.Moldova

Reprezentanți ai companiilor SA "Energocom", SA "Moldovagaz", "Moldovatransgaz" și "Vestmoldtransgaz" s-au întrunit astăzi, 8 februarie, într-o ședință de lucru pentru a discuta despre tranziția sistemului de măsurare a gazelor naturale din metri cubi, unitate specifică spațiului ex-sovietic, la kWh aplicabil pe piața europeană.

Potrivit "Energocom", cadrul legal în vigoare, în special Codul rețelelor de gaze naturale și Regulile pieței gazelor naturale, prevede deja unitatea de măsură kWh. Procurările de gaze din ultimele luni au fost realizate la fel în această unitate de măsură, dar la consumatorii finali au ajuns facturile în metri cubi, transmite ziarulnational.md.

De asemenea, conducerea SA "Energocom" a propus ca piața angro (de trading) să fie decuplată de cea de distribuție, după modelul ucrainean.

De partea cealaltă, "Moldovagaz" e reticentă față de această schimbare. Conducerea companiei, unde "Gazprom" deține pachetul majoritar de acțiuni, susține ideea unei abordări complexe, cu toată documentația, inclusiv facturile către consumatori, transcrise în ambele unități de măsură. Pe acest model a mers anterior România, dar a doua abordare presupune o soluție care va dura mai mult în timp.

„Acum multă lume este interesată de traseul transbalcanic. Operatorii din R. Moldova trebuie să fie mai flexibili. Trebuie să înțelegem că piața R. Moldova nu este doar pentru "Moldovagaz" și "Energocom", dar că sistemul de gaze va fi folosit și de alți traderi. De aceea urmează să ne ajustăm toate procedurile interne pentru a fi euroconformi”, a spus directorul interimar al SA "Energocom", Victor Bînzari.

În același sens, s-a anunțat că va fi sesizată autoritatea de reglementare din Ucraina pentru a face funcțional punctul de interconectare Oleksiivka, din nord, în direcția de ieșire spre țara vecină.

De cînd SA Energocom procură gaze naturale non-rusești s-a confruntat zilnic cu proceduri de vămuire și de alt ordin, complicate din punct de vedere operațional. Clarificarea acestor proceduri vor aduce claritate și mai multă transparență în tranzacțiile derulate, vor minimaliza divergențele la predarea gazelor naturale între volumele procurate, transportate și nominalizate, se mai arată în comunicatul "Energocom".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

gaz , Energocom , Moldovagaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1516
Populația:
1259 locuitori

Oneşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Onesti si Strimbeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 68 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1259 de oameni. Satul Onești a fost menționat documentar în anul 1516.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.