12 mai 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1413
Codul educației va fi adaptat la necesitățile actuale
12 mai 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1413

Codul educației va fi adaptat la necesitățile actuale

O inițiativă care prevede modificări legislative în acest sens a fost examinată la ședința de astăzi a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

PROIECTUL de lege a fost elaborat de Ministerul Educației și are scopul de a îmbunătăți sistemul de educație și de a armoniza normele legale cu cadrul juridic național și internațional.

Proiectul de modificare a Codului educației propune introducerea unor noțiuni noi în sistemul de instruire și excluderea altora, uniformizarea prevederilor legale referitoare la pachetul standard de servicii educaționale, autorizarea/acreditarea instituțiilor de învățământ, precum și adoptarea unei noi abordări în activitatea serviciilor de asistență psihopedagogică la nivelul învățământului general.

Pentru învățământul profesional tehnic este prevăzut transferul funcției de pedagog social în categoria funcțiilor didactice, clarificarea modului de înființare și reorganizare a instituțiilor private de învățământ profesional tehnic și excluderea bacalaureatului profesional.

Totodată, în conformitate cu noile prevederi ale Codului, vor fi incluse pentru prima dată reglementări privind instruirea duală în învățământul superior, vor fi create condiții pentru atragerea practicienilor din diverse domenii de formare profesională și va fi consolidată mobilitatea academică pentru sporirea calității studiilor universitare.

Documentul va fi propus spre examinare, în prima lectură, în plenul Parlamentului

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

educatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1792
Populația:
150007 locuitori
Logo

Tiraspol este un municipiu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 73 km de Chișinău. Conform datelor din 2010 orașul avea o populație de 150007 locuitori. Orașul Tiraspol a fost întemeiat în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.