19 mai 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1189
Popovici: ”Mi se pare puțin ciudată decizia USM de a semna un acord cu Universitatea din București”
19 mai 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1189

Popovici: ”Mi se pare puțin ciudată decizia USM de a semna un acord cu Universitatea din București”

Universitatea București a semnat un acord cu Universitatea de Stat din Moldova în vederea înființării, la Chișinău, a unei extensii a Facultății de Teologie, iar această decizie potrivit fostului Ministru al Educației, Corneliu Popovici, este cel puțin ciudată.

”Mi se pare puțin ciudată recenta decizie a USM de a semna un acord cu Universitatea din București în vederea inițierii extensiei universitare la Chișinău a programului facultății de Teologie. Amintim că USM cîteva luni în urmă (decembrie 2022) a semnat și cu Universitatea din Iași un acord similar privind înființarea extensiunii universitare pentru programul Teologie Ortodoxă.

Apare întrebarea cât de oportun este semnarea acordurilor cu două universități de prestigiu din România pentru a deschide o extensiune a facultăților de Teologie la Chișinău? Teologia este un domeniu prioritar pentru USM? USM are nevoie de susținerea universităților din România pentru a pregăti specialiști în domeniul teologiei? Țin să menționez că la Chișinău de mai mulți ani există Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova care trece print-o perioadă dificilă.

Oare nu ar fi fost corect și responsabil ca Universitatea de Stat din Moldova să susțină această instituție autohtonă în mod prioritar? Care va fi soarta programelor de studii de la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova după ce vor fi create aceste două extensiuni de la Iași și București la USM? Modalitatea și rapiditatea cu care a fost luată decizia de a crea aceste două extensiuni la Chișinău mă face să cred că se urmăresc alte scopuri… mai puţin ortodoxe, decât cel de a îmbunătăți calitatea studiilor la Universitatea de Stat din Moldova. Nu exclud că această intenție va duce la falimentarea Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova”, a declarat Popovici pentru Noi.md

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , USM , București

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
2124 locuitori

Cairaclia este un sat şi comună din raionul Taraclia. Cairaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2124 de oameni. Satul Cairaclia a fost menționat documentar în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.