01 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 822
La frontiera de stat moldo-ucraineană va fi construit un nou pod
01 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 822

La frontiera de stat moldo-ucraineană va fi construit un nou pod

Va fi construit un pod peste rîul Nistru, la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Yampil. Ratificarea unui Acord dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a fost votat în prima și a doua lectură de 57 de deputați.

Inițiativa de a construi acest pod peste rîul Nistru a fost enunțată încă în anul 2012. Potrivit autorităților atît din Republica Moldova, cît și din Ucraina, acest proiect va facilita legăturile economice între cele două regiuni, precum și conexiunile cu alte state. Mai exact, construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri prin zona de est a Republicii Moldova la rețeaua de drumuri trans-europene TEN-T. Acest lucru va avea drept rezultat facilitarea comerțului și mobilității cetățenilor, precum și va spori rolul pe care îl are Republica Moldova în calitate de legătură dintre statele Uniunii Europene și statele vecine.

Potrivit Acordului, Guvernul Ucrainei va asigura finanțarea pentru proiectul tehnic, pentru construcția podului și pentru infrastructura conexă pe teritoriul său, iar Republica Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său. Cheltuielile necesare pentru acest lucru vor fi stabilite după elaborarea unui studiu de fezabilitate. De asemenea, urmează a fi încheiat un acord separat pentru întreținerea uletrioară a podului. Lucrările urmează a fi finalizate pînă la finele anului 2025.

Acordul dintre guvernele Republicii Moldova și Ucrainei privind construcția podului transfrontalier peste rîul Nistru a fost semnat la Kiev la 12 iunie 2023. Ratificarea Acordului va fi propusă spre examinare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

frontiera , pod , Ucraina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
1608 locuitori

Miciurin este un sat şi comună din raionul Drochia. Miciurin este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Drochia și la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1608 oameni. Satul Miciurin a fost întemeiat în anul 1921.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.