07 septembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1420
Ce a declarat directorul Moldovagaz despre rezultatele auditului datoriei către Gazprom
07 septembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1420

Ce a declarat directorul Moldovagaz despre rezultatele auditului datoriei către Gazprom

SA „Moldovagaz” a primit rezultatele auditului datoriei istorice a companiei către SAP „Gazprom”, realizat de „Wikborg rein advokatfirma” AS împreună cu „Forensic risk alliance and Co” în interesul Agenției Proprietății Publice a Republicii Moldova abia pe 6 septembrie la ora 09.00.

Ca urmare, la moment întreprinderea nu poate să se pronunțe referitor la constatările, concluziile și aprecierile din acest document.

Despre acest lucru a declarat de Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA.

Potrivit lui, Moldovagaz SA constată că societatea nu este subiectul auditului respectiv, în timp ce obiectul acestuia îl reprezintă activitățile economico-finaciare și datoria istorică față de furnizorul extern de gaze naturale. Totodată, în cadrul efectuării auditului societatea a furnizat Agenției Proprietății Publice toate informațiile solicitate pe principii de confidențialitate.

Pe de altă parte, potrivit lui Vadim Ceban, în conformitate cu legislația actuală, precum și Protocolul privind rezultatele negocierilor privind reglementarea aspectelor problematice în domeniul gazelor naturale, semnat în octombrie 2021 la Sankt-Petersburg cu participarea viceprim-ministrului Guvernului Republicii Moldova, acest raport de audit urmează să fie coordonat în prealabil cu organele de conducere corporative ale companiei, și anume Consiliul de Observatori al SA „Moldovagaz”.

După cum a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Parlicov, auditul a arătat că cea mai mare parte a datoriei istorice a Moldovagaz față de Gazprom nu a fost confirmată prin documente. Prin urmare, Chișinăul a propus concernului rus să fie achitată o sumă de 8,6 milioane de dolari în această etapă și "toate subiectele să fie închise".

"Este vorba de datorii de 709 milioane de dolari. Ce înseamnă să recunoaștem această datorie? În medie, pentru o gospodărie conectată la gaz - 1.000 de dolari reprezintă o datorie. În același timp, auditul confirmă faptul că cea mai mare parte a acestei datorii fie nu a fost confirmată prin documente justificative, fie această datorie nu a fost îndeplinită. Deși auditorii au solicitat documente confirmative de la Moldovagaz și Gazprom. Aceasta nu înseamnă că nu există, dar ei s-au bazat pe informațiile pe care le aveau. Atît partea moldovenească, cît și Moldovagaz au temei să înainteze anumite pretenții financiare față de Gazprom", a spus Parlicov.

Potrivit ministrului, din cele 709 milioane de dolari pretinși de Gazprom, pentru 276 milioane de dolari nu au fost prezentate document confirmative nici de Moldovagaz, nici de Gazprom. "În privința altor 400 de milioane de dolari, pretențiile sînt neexecutabile, adică au expirat", a spus Parlicov.

Ministrul a spus că "la această etapă se propune să fie achitată suma de 8,6 milioane dolari și toate toate subiectele să fie închise". "Aceasta este propunerea pe care am înaintat-o către Gazprom. Așteptăm răspunsul”, a adăugat Parlicov.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vadim Ceban , Moldovagaz , audit , datorii , Gazprom

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1997 locuitori

Cubolta este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cubolta și Mărășești. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Sîngerei, și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1997 de locuitori. Satul Cubolta a fost menționat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.