03 octombrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1571
Cum a evaluat Kremlinul renunțarea Moldovei la gazul rusesc
03 octombrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1571

Cum a evaluat Kremlinul renunțarea Moldovei la gazul rusesc

Dialogul dintre Gazprom și partea moldovenească continuă, inclusiv prin luarea în considerare a datoriilor Chișinăului față de companie.

Despre acest lucru a declarat jurnaliștilor secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Anterior, ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a declarat că republica "a trecut în totalitate la livrările [de gaze] din Uniunea Europeană".

El a explicat refuzul de a cumpăra gaz rusesc prin oferta mai avantajoasă din partea furnizorilor europeni.

"Dacă înțeleg corect, contactele între Gazprom și Moldova continuă, mai ales că partea moldovenească are datorii. Există datorii, există o dispută cu privire la valoarea acestor datorii. Și acest dialog trebuie să continue", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, răspunzînd la întrebarea cum percepe Kremlinul astfel de declarații ale Chișinăului și cum va fi realizată aprovizionarea cu gaze a Transnistriei dacă se va ajunge la o rupere completă a relațiilor dintre Moldova și Gazprom.

Comentînd cuvintele lui Parlicov despre o ofertă "mai avantajoasă" din partea furnizorilor europeni, purtătorul de cuvînt al președintelui rus a menționat că "piața spot [a contractelor pe termen scurt, "instant"] este foarte nestatornică".
"Da, pe piața spot poți să cumperi acum gaz, care, în cele din urmă, se va dovedi a fi de origine rusească pe piața europeană. Nu este exclus că Moldova așa și a făcut", a subliniat purtătorul de cuvînt al Kremlinului.

"Piața spot este de așa natură, încît astăzi poate fi mai ieftin decît gazul din conducte [Rusia îl furnizează în principal în baza unor contracte pe termen lung], dar mîine va fi mult mai scump. Și trebuie de calculat aici cumva cu indicatori, într-o anumită perspectivă", a subliniat el.

"De aceea, desigur, trebuie să analizăm detaliile. Și principalul este să rezolvăm problema datoriei părții moldovenești către Gazprom", a subliniat Peskov.

Anterior, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, în urma unui audit al presupusei datorii a Moldovagaz față de principalul său acționar, Gazprom, efectuat de două companii de renume mondial, s-a constatat că cea mai mare parte a acestei datorii era scadentă sau nu putea fi demonstrată prin documente. Ca urmare, guvernul moldovean a propus Moldovagaz să plătească Gazprom-ului suma de 8,6 milioane de dolari și să anuleze toate celelalte pretenții financiare. Oferta a fost trimisă către Moldovagaz împreună cu rezultatele auditului. "Gazprom spune că Moldova trebuie să-i achite datoria istorică la gaze de 709 milioane de dolari.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Kremlin , Moldova , gaz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
1769 locuitori

Andruşul de Sus este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Sus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1769 de oameni. Satul Andruşul de Sus a fost menționat documentar în anul 1459.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.