13 octombrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1236
Ce spun experții despre Strategia Securității Naționale
13 octombrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1236

Ce spun experții despre Strategia Securității Naționale

Strategia Securității Naționale a fost prezentată astăzi de președinta Maia Sandu, după ce Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat în ședință. Proiectul are la bază cinci direcții, printre care consolidarea sectorului de apărare și atragerea investițiilor pentru modernizarea Armatei Naționale.

Experții afirmă că este esențial ca acțiunile propuse să fie analizate și discutate la consultările publice. Totodată, aceștia apreciază angajamentul autorităților de la Chișinău privind soluționarea exclusiv pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

Cea mai importantă acțiune ține de rezolvarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, a declarat expertul în securitate, Alexandru Flenchea, la emisiunea „Zi de Zi” de la postul public de radio.

El a subliniat că mesajul transmis de șefa statului relevă că viitorul european al Republicii Moldova și reintegrarea țării sunt două procese corelate, care trebuie să ajungă la o finalitate.

„A fost reconfirmat angajamentul de rezolvare a conflictului pe cale pașnică și cred că președinta țării a pus punct în dezbaterea privind falsa dilemă între viitorul european al țării și viitorul țării reintegrate, procese corelate care trebuie avansate independent unul de altul și trebuie duse pînă la o finalitate firească și unul și celălalt. Ce este mai important într-o țară și într-o societate? Educația sau sănătatea? Ambele sînt importante. Prin analogie s-a vorbit despre necesitatea consolidării sectorului de apărare care are nevoie de forțe armate mai puternice, mai instruite”, a menționat expertul.

Alexandru Flenchea a notat că valoarea și conținutul acestor acțiuni trebuie analizate și discutate la consultările publice.

Amintim că șefa statului a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a prezenta proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și propune direcțiile de acțiune pentru consolidarea acesteia.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

experți , securitate naționala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1500
Populația:
349 locuitori

Mana este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 349 de oameni. Satul Mana a fost menționat documentar în anul 1500.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.