13 noiembrie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1193
Vești bune: Cu cît ar putea fi majorată indemnizația unică la nașterea copilului
13 noiembrie 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 1193

Vești bune: Cu cît ar putea fi majorată indemnizația unică la nașterea copilului

Cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului ar putea fi majorat de la 10.932 lei la 20.000 lei.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat inițierea procesului de elaborare a proiectului hotărîrii Guvernului pentru modificarea anexei nr. 1 la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1478/2002. Anterior, autoritatea propunea creșterea cuantumului indemnizației pînă la 12.444 lei, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Conform Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, indemnizația unică la nașterea copilului se stabilește:

- pentru fiecare copil născut viu, inclusiv în cazul gemenilor sau al mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, în același cuantum;

- mamei, iar în cazul decesului ei – reprezentantului legal al copilului;

- cu condiția că copilul a fost înregistrat la subdiviziunea competentă a Agenției Servicii Publice;

- cu condiția că a fost solicitată cel tîrziu în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Cererea pentru stabilirea indemnizaţiilor se depune la casa teritorială la locul de domiciliu al solicitantului ori al soţului/soţiei, în cazul în care a fost stabilită indemnizaţia de maternitate, la casa teritorială care a stabilit indemnizaţia de maternitate, sau în mod electronic prin portalul guvernamental unic al serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau pe pagina-web a Casei Naţionale (www.cnas.gov.md).

Termenul de examinare a cererii este de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii la casa teritorială, iar în cazul cererii electronice - 30 de zile de la data înregistrării cererii în sistemul informaţional.

Plata indemnizaţiilor se efectuează prin modalitatea de plată selectată de beneficiar şi disponibilă în cadrul serviciului guvernamental de plăţi electronice (MPay). Evidenţa plăţii indemnizaţiilor se efectuează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Sumele indemnizației stabilite și neprimite de beneficiar în decurs de 12 luni consecutive se suspendă.

Plata indemnizațiilor se reia în baza cererii beneficiarului,tutorelui (curatorului) acestuia, după caz, sau reprezentantului desemnat prin procură și a actului de identitate al solicitantului, depuse la organul de asigurări sociale, și se achită retroactiv pentru o perioadă de trei ani premergători datei adresării.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

indemnizatii , nastere , CNAS

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1461 locuitori

Slobozia-Cremene este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Soroca și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1461 de oameni. Satul Slobozia-Cremene a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.