07 august 2013, 16:18 Realitatea moldovenească views 10346
07 august 2013, 16:18 Realitatea moldovenească views 10346

De la 1 septembrie 2014 nu vom mai avea paşapoarte sovietice


Foto: tv7.md

Pașapoartele de tip sovietic urmează a fi substituite pînă la 1 septembrie 2014 cu buletine de identitate - Guvernul va aproba în ședința sa de miercuri un Plan de acțiuni în acest sens.

Planul prevede modalitățile de înlocuire a documentelor vechi, aflate în posesia a 270 mii de cetățeni, dar una din măsurile incluse în acest Plan se referă la precizarea datelor.

Pentru a facilita procesul, se preconizează crearea, în caz de necesitate, a 15 locuri automatizate de muncă, asigurarea documentării prin intermediul grupelor mobile ale oficiilor teritoriale de perfectare a documentelor.

O serie de facilități sînt prevăzute pentru cetățenii care își vor schimba pașapoartele vechi pe buletine de identitate ale Republicii Moldova. Printre acestea eliberarea gratuită a certificatelor privind grupa sanguină. Vor fi identificate persoanele imobilizate, ca ele să poată obține buletinul de identitate prin reprezentarea pe bază de procură. Se prevede implicarea societății civile în informarea cetățenilor despre preschimbarea documentelor, inclusiv celor de pe malul stîng al Nistrului și, eventual, acordarea de asistență.

Planul de acțiuni prevede și posibilitatea de a păstra pașaportul sovietic nevalabil, dacă o asemenea dorință va fi exprimată de cetățean.

Guvernul urmează să identifice mijloacele bănești pentru preschimbarea documentelor. În aprilie, Parlamentul a interzis participarea la alegeri a cetățenilor cu pașapoartele URSS, unei țări care nu mai există. Recent în presă au apărut informaţii, potrivit căreia viitoarele alegeri parlamentare ordinare ar putea avea loc în ultima săptămînă a lunii noiembrie sau în prima săptămînă a lunii decembrie 2014.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

pasaport , URSS , guvern , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1349 locuitori

Taxobeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Taxobeni, Hrubna Nouă și Vrăneşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Fălești și la 141 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1349 de oameni. Satul Taxobeni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.