19 mai 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 963
Un nou pod va fi construit peste Prut
19 mai 2024, 12:00 Realitatea moldovenească views 963

Un nou pod va fi construit peste Prut

Autostrada A8 va face legătura între România și Republica Moldova, constituind o adevărată premieră pentru ambele state. În luna iunie a acestui an va fi semnat contractul pentru construcția podului peste rîul Prut, la Ungheni.

Despre aceasta a anunțat Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului român al Transporturilor, în urma unei reuniuni la Ungheni a responsabililor pentru construirea acestui pod, relatează Bugetul.ro.

Cu o lungime de 260 de metri, podul va fi construit conform standardelor unei autostrăzi și va reprezenta prima conexiune de acest tip între România și Republica Moldova. Durata contractului va fi de 24 de luni, dintre care 6 luni sînt alocate pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 156 milioane lei românești, fără TVA, prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei CEF.

Demnitarul a precizat că se ia în calcul și construirea unui singur punct vamal pe teritoriul României, unde vor activa autoritățile ambelor țări. El a subliniat că podul de la Ungheni este parte a proiectului Autostrăzii A8, incluzînd și un punct de trecere a frontierei, interconectînd infrastructurile rutiere dintre cele două state: Autostrada Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

pod , Prut , construcție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
3036 locuitori

Vărvăreuca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vărvăreuca și Stîrceni. Satul Vărvăreuca este situat la o distanță de 3 km de orașul Florești și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3036 de oameni. Satul Vărvăreuca a fost atestat documentar la 12 aprilie 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.