28 august 2013, 11:39 Realitatea moldovenească views 8829
28 august 2013, 11:39 Realitatea moldovenească views 8829

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni au demarat


Foto: moldova.org

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni au fost lansate pe 27 august la Ungheni. La eveniment au participat Premierul R. Moldova Iurie Leancă, Prim-ministrul României Victor Ponta şi Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Leancă, evenimentul de astăzi este încă un pas al Republicii Moldova pe drumul european. “Astăzi unim două maluri nu doar pe dimensiunea de cooperare, ci şi pe cea energetică. Odată cu lansarea acestui proiect vor veni noi investiţii şi vor apărea noi locuri de muncă. În plus, planificăm continuarea proiectului şi extinderea conexiunii pînă la Chişinău”, a spus Leancă.

Premierul român Victor Ponta a menţionat că prin lansarea acestui proiect apar şi “faptele, nu doar vorbe frumoase”.

“Proiectul pe care îl lansăm astăzi înseamnă paşi concreţi făcuţi cu sprijinul Bruxellesului şi prezenţa lui Oettinger este semnificativă. Cele două Guverne de la Chişinău şi Bucureşti trebuie să muncească pentru bunăstarea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului şi vreau să cred ca la anul moldovenii vor putea beneficia de gaz mai ieftin”, a spus Ponta. El a dat asigurări că va verifica ca lucrările de construcţie să se desfăşoare în termenele stabilite.

Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger a specificat că proiectul este unul strategic atît pentru Republica Moldova, cît şi pentru România. „Comisia Europeană va sprijini diferite proiecte de interconexiune energetică dintre R. Moldova şi România. Cooperarea în UE reprezintă punerea în acţiune a principiului solidarităţii şi acest eveniment este un exemplu. Integrarea RM în piaţa gazelor europene nu se opreşte aici, urmează să fie modernizată întreaga infrastructură”, a conchis Oettinger.

Gazoductul Iaşi - Ungheni va conecta sistemele de gaze ale României şi Republicii Moldova şi va avea o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi anual.

Cuvinte cheie:

gazoduct , Moldova , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422
Populația:
1583 locuitori

Criva este un sat şi comună din raionul Briceni. Criva este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Criva este cel mai de vest punct a Republicii Moldova, situat în lunca rîului Prut, la hotarul a trei ţări Moldova – Ucraina – România, amplasat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni. Treitoriul satului este traversat de şoseaua şi calea ferată de importanţă naţională şi internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1583 de oameni. Satul Criva este atestat documentar la 1422.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.