06 septembrie 2011, 15:05 Realitatea moldovenească views 4703
06 septembrie 2011, 15:05 Realitatea moldovenească views 4703

Pînă la finele anului, Republica Moldova va avea o Strategie de reformare a justiţiei

Proiectul Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pe anii 2011-2015 a fost pus în discuţie pentru prima dată de către membrii Consiliului Naţional pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept. Potrivit preşedintelui interimar, preşedintelui Consiliului, Marian Lupu, la moment, în document există mai multe lacune, care urmează a fi înlăturate pînă la prezentare spre examinare Guvernului. „Documentul propus spre discuţie mai are pînă va ajunge la adoptare şi implementare, dar apariţia lui marchează încheierea unei perioade de măsuri segmentare, necoordonate şi, de multe ori, speculative, şi trecerea la o abordare sistemică şi profundă a reformei în justiţie”, a declarat el.

Strategia prevede implementarea unui şir de prevederi noi ce vizează aspecte instituţionale, cum ar fi revizuirea competenţelor Consiliului Superior al Magistraturii, locul şi rolul procuraturii în sistemul de justiţie şi altele. De asemenea, a fost discutat numărul necesar de procurori şi judecători fie pe cap de locuitor, fie pe numărul de dosare deschise. „Principalul avantaj al acestei schimbări ar trebui să fie o schimbare structurală şi calitativă, care să garanteze cetăţenilor, instituţiilor, investitorilor din Republica Moldova un sistem de justiţie independent, echitabil, operativ şi accesibil. Numai construind un asemenea sistem, vom consolida statul de drept, vom asigura egalitatea în faţa legii şi vom combate principalele flagele, care sufocă societatea noastră: corupţia, criminalitatea, încălcarea drepturilor omului”, a afirmat Lupu. Totodată, preşedintele interimar s-a arătat nemulţumit că un şir de ministere nu au prezentat propuneri pentru Strategie. Marian Lupu a mai specificat că Strategia de reformă în domeniul justiţiei urmează să fie aprobată pînă la finele anului. De asemenea, Ministerul Justiţiei urmează să prezinte şi un Plan de acţiuni privind implementarea Strategiei.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
1289 locuitori

Novosiolovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Novosiolovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Taraclia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1289 de oameni. Satul Novosiolovca a fost întemeiat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.