03 octombrie 2013, 11:21 Realitatea moldovenească views 14315
03 octombrie 2013, 11:21 Realitatea moldovenească views 14315

Moldovenii vor avea buletine de identitate electronice


Foto: protv.md

Din 1 martie 2014 moldovenii vor avea buletine electronice de identitate. Decizia a fost luată astăzi de către Executiv, informează MOLDPRES.

Proiectul a fost prezentat în şedinţa Guvernului de ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip. Potrivit acestuia, noua cartelă multifuncţională va asigura cetăţenilor Republicii Moldova perfectarea actelor juridice în format electronic, identificarea şi autentificarea deţinătorului în sistemele şi resursele informaţionale automatizate, accesarea şi procesarea serviciilor electronice publice şi private, inclusiv în regim on-line.

Ministrul a adăugat că utilizarea buletinului de identitate electronic va încuraja extinderea listei serviciilor electronice accesibile. Documentul va arăta la fel ca actualul act de identitate al Republicii Moldova, dar va conţine un cip integrat şi mijloacele semnăturii digitale. ID-ul digital va fi eliberat concomitent cu tipul existent de buletin de identitate, la solicitare.

La prima documentare cetăţeanul va primi buletin de identitate obişnuit. La dorinţă, poate fi documentat cu buletinul de identitate electronic, însă diferenţa de preţ între două tipuri de documente va fi acoperită de către solicitant.

Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat "Registru" este desemnată în calitate de centru autorizat pentru emiterea, utilizarea şi actualizarea certificatelor cheilor publice şi semnăturilor digitale la perfectarea şi eliberarea actelor de identitate.

Cuvinte cheie:

Moldova , servicii , acte de identitate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
672 locuitori

Stația de Cale Ferată Rogojeni este o localitate în componența comunei Rogojeni din raionul Șoldăneşti. Loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni se află la o distanță de 38 km de orașul Șoldănești și la 97 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni constituia 672 de oameni. Localitatea apare odată cu înființarea stației de cale ferată Rogojeni în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.