05 februarie 2014, 14:21 Personalități views 10697
Anul “Dumitru Matcovschi” va fi inaugurat la Teatrul Național
Foto: flux.md
05 februarie 2014, 14:21 Personalități views 10697

Anul “Dumitru Matcovschi” va fi inaugurat la Teatrul Național

Festivitatea de inaugurare a Anului “Dumitru Matcovschi” va avea loc sîmbătă, 8 februarie, în incinta Teatrului Național “Mihai Eminescu”, cu începere de la orele 18:00, anunţă Ministerul Culturii.

Evenimentul include un scurt recital de poezie și cîntec pe versurile poetului și prezentarea spectacolului “Pomul vieții”, de Dumitru Matcovschi.

Avînd în vedere importanţa operei literare a scriitorului Dumitru Matcovschi, contribuţia sa la educaţia tinerei generaţii, aportul considerabil la dezvoltarea literaturii naţionale, precum şi în legătură cu comemorarea trecerii în nefiinţă a scriitorului, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 7 noiembrie 2013 hotărîrea nr. 272 „Cu privire la declararea anului 2014 Anul Dumitru Matcovschi”. În temeiul acestei hotărîri Guvernul Republicii Moldova a aprobat la 29 ianuarie curent Programul Național de manifestări cultural-artistice consacrate Anului Dumitru Matcovschi.

Programul prevede organizarea mai multor evenimente culturale cu impact social, printre care: spectacolul muzical-literar omagial „Cu numele tău”, colocviul internațional “Filologia modernă. Realizări și perspective în context european”, serata literar-muzicală “In memoriam Dumitru Matcovschi”, olimpiada republicană ediția Dumitru Matcovschi. În Program, de asemenea, sunt prevăzute organizarea diferitor concursuri, montarea spectacolelor în baza dramaturgiei scriitorului, editarea operei scriitorului, vernisarea diferitor expoziții. Totodată, autoritățile publice locale vor organiza evenimente culturale destinate comemorării scriitorului și valorificării operei acestuia.

Sursa: prime.md

Cuvinte cheie:

scriitor , Moldova , literatura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1640
Populația:
231 locuitori

Mălcăuţi este un sat din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 231 de oameni. Satul Mălcăuți a fost menționat documentar în anul 1640.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.