22 aprilie 2023, 12:30 Personalități views 19890
22 aprilie 2023, 12:30 Personalități views 19890

Alexandru Gromov – o personalitate complexă

Alexandru Gromov – scriitor fantast, jurnalist, publicist, scenarist, redactor, critic de cinema, traducător.

S-a născut la 22 aprilie 1925 în oraşul Ismail. Şcoala primară o face la Brăila, gimnaziul la Bucureşti, iar apoi liceul „Sf. Andrei” de la Bucureşti. În anii celui de-al II Război Mondial s-a aflat familia a fost evacuată, a lucrat în acest răstimp la Combinatul metalurgic din Magnitorgorsk, regiunea Ural.

După război, revine în republică şi este angajat în calitate de corespondent la ziarul din Durleşti – suburbia Chişinăului, unde lucrează pe parcursul anilor 1947-1956, continuîndu-şi în acelaşi timp studiile la Institutul Pedagogic de la Chișinău (astăzi – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), pe care îl absolveşte în anul 1953. Începînd cu anul 1956, prozatorul devine redactor de literatură artistică pentru copii la editura „Şcoala sovietică”, apoi, în aceeaşi funcţie, lucrează la Editura de Stat a Moldovei, iar mai tîrziu – la Editura „Cartea Moldovenească”. Începe să colaboreze, pe rînd cu ziarele şi revistele „Moldova”, „Literatura şi arta”, „Columna”, „Noi”, etc., promovează corectitudinea limbii şi a terminologiei la Televiziunea Naţională şi Radioul Naţional, unde are o serie de emisiuni printre care „Inventica” şi „În lumea cuvintelor”.

Pe parcursul mai multor ani a alcătuit culegeri de proză fantastico-ştiinţifică, a scris articole critice despre cinema, a tradus literatură artistică din limbile: franceză, italiană, engleză şi rusă (fără a apela la limba rusă, Gromov a tradus din limba originalului) Scriitorul a fost mulţi ani la rînd gazetar, publicând articole de actualitate şi promovînd ideile inovaţionale. La începutul anilor ’70 ai secolului al XX-lea, în cadrul revistei „Moldova”, înfiinţează clubul „Solaris”, unde au făcut şcoala literaturii de anticipaţie mulţi tineri talentaţi: Nicolae Dabija, Leonida Lari, Ioan Mînăscurtă, Alexandru Roşu ş. a.

În anul 1956 a fost publicată povestirea fantastică „Taina Luceafărului”, scrisă împreună cu fizicianul Tadeuş Malinovschi, apoi vor apare romanele fantastice „O vacanţă în cosmos” (1962) şi „Naufragiu pe Teogra”, (1974), povestirile „Cei din anul întîi” şi „Pe urmele lui Argos” (1986), culegerea de eseuri şi povestiri „A gîndi inovaţional” (1987). Aceste opere scriitorul le-a tradus el însuşi în limba rusă.

Din anul 1989 şi pînă în 1995 – fondatorul şi redactorul-şef al ziarului de cinema „Lanterna magica”, dedicată cinematografiei moldoveneşti şi mondiale.

A decedat răpus de o boală necruţătoare la 12 iulie 2011.

Cuvinte cheie:

moldovenii , personalitati , cultura , scriitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2570 locuitori

Drepcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Drepcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în regiunea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina şi România. Localitatea este situată la o distanță de 35 km de  oraşul Briceni, la 5 km de oraşul Lipcani şi la 270 km de Chișinău. Satul este parcurs de traseul internaţional Odesa – Cernăuţi şi de calea ferată internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2570 de oameni. Satul Drepcăuţi apare ca localitate pe harta ţinutului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.