13 iulie 2015, 12:01 Personalități views 8871
Dascăl pentru toată viața
Foto: gazetadesud.md
13 iulie 2015, 12:01 Personalități views 8871

Dascăl pentru toată viața

Parascovia Colța e profesoara care mai bine de o jumătate de secol a predat geografia din pasiune și multe lecții de viață pentru oameni – din omenie.

Mai bine de o jumătate de secol, neobosita Parascovia Colța, profesoară de geografie și președintă a Academiei populare din Cimișlia, continuă să facă ceea ce știe ea mai bine – să crească generații de oameni destoinici și să îndrume destine. Și la cei 70 de ani se află între copii, învățându-i multe lucruri importante, dar înainte de toate – că cel mai de preț lucru în viață este omenia. Această calitate, susține profesoara de excepție, contează mai mult decât orice medalie și diplomă de merit. Căci, oricât de bine ai învăța, dacă nu știi să fii om, acestea nu folosesc la nimic.

Profesoara Parascovia Colța a muncit cu dăruire de sine o viață de om și de dascăl, care a interpretat pedagogia ca pe propriul destin. De-a lungul carierei sale pedagogice, a avansat în grad managerial, ajungând până la cel superior, activând 12 ani în fruntea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din Cimișlia. Ani care i-au marcat existența sa, dar și a celor care au cunoscut-o. Astăzi, întorcând încă o filă în calendarul vieții sale, Doamna Profesoară (cum i se adresează cu respect toți cei care o cunosc) o spune la modul cel mai serios că a împlinit, de fapt, 63 de ani, la care, se mai adaugă și cei 7 ani de acasă.

La zi aniversară, cu cele mai frumoase gânduri au venit să o felicite pe omagiată colaboratorii Direcției învățământ Cimișlia, în frunte cu Galina Stan, foștii și actualii colegi de lucru: profesorii de la liceele teoretice „Mihai Eminescu" și „Mihai Viteazul" din centrul raional, discipolii, prietenii și, nu în ultimul rând, familia. Cei care o iubesc și îi poartă respectul i-au oferit brațe de flori, cadouri. Direcția învățământ i-a decernat, cu ocazia jubileului, o Diplomă de onoare, specificând că aceasta îi este oferită „pentru înaltă măiestrie profesională, promovarea educației de calitate, muncă îndelungată și ireproșabilă în domeniul învățământului, contribuție substanțială în cultivarea valorilor general-umane".

Însă cele mai valoroase au fost cuvintele care au răsunat, cu ocazia celor 70 de ani, la adresa Parascoviei Colța. Așa, bunăoară, Galina Stan, șefa Direcției învățământ Cimișlia, avea să menționeze că, în palmaresul său, Parascovia Colța are o carieră profesională care a fost marcată de succese multe, foarte mari și foarte importante. Pornind de la un simplu cadru didactic, a urcat multe trepte, dând dovadă de responsabilitate, de omenie, de spirit de inițiativă și multe alte calități.

„Ne-ați învățat multe, ați fost pentru noi un exemplu demn de urmat și astăzi suntem ceea ce suntem în mare parte datorită Dvs. Vă mulțumim, vă dorim și ne dorim să fiți alături de noi încă mulți ani înainte. Cu Dumneavoastră vom fi mai buni, mai compleți și mai în siguranță", a spus Galina Stan.

Și Sofia Dvorniciuc, director adjunct la Liceului Teoretic „Mihai Eminescu" din Cimișlia, i-a adresat omagiatei calde felicitări: „Ne-ați învățat să fim și să rămânem întotdeauna și înainte de toate oameni, ne-ați plantat în suflete încrederea în forțele proprii, spunându-ne mereu să nu uităm că suntem cei care dăm continuitate vieții".

Dragostea de oameni, ca o cunună de flori

Cuvinte pline de recunoștință au răsunat la adresa sărbătoritei și din partea învățătoarei și elevei de cândva a dumneaei, Ana Aramă, care a remarcat că Parascovia Colța este o combinaţie perfectă între dascăl şi cadru didactic capabil de a învăţa pe cineva cum să înveţe. A fost şi este o călăuză fidelă de creştere şi împlinire a tuturor celor care o înconjoară.

„Cu mulţi ani în urmă, fiindu-mi dirigintă, ne învăţa să ne bucurăm de roadele muncii noastre și să le valorificăm pe deplin. Ne învăţa să devenim personalităţi. A stat la baza formării multor elevi și profesori ai Școlii nr. 3 din orașul Cimişlia. Cei opt ani în care am lucrat împreună la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu" au fost cei mai creativi şi liberi în acţiuni. Împreună cu foştii colegi de şcoală, îi aducem sincere urări de sănătate, bunăstare, armonie sufletească şi bucurii. Cu recunoştinţă şi respect îi apreciem munca și îi dorim ani mulţi de viaţă şi succese în tot ceea ce face", a specificat Ana Aramă.

Cele care au răscolit-o până la lacrimi și au făcut-o să se simtă profund emoționată și împlinită în acea zi senină de vară au fost în mod special reflecțiile și gândurile transmise pentru Parascovia Colța tocmai din Polonia, de la o fostă elevă a dumneaei, pe nume Angela Țurcan. Or, cine ar fi în măsură să vorbească cel mai elocvent despre un dascăl decât discipolul săi?

„Românii din Botoșani cu mare mândrie vorbesc și duc faima marelui profesor humuleștean, Ion Creangă. Noi, cei din Cimișlia, cu inima împăcată, putem spune că doamna Parascovia Colța este amalgamul de înțelepciune, umanitate, perseverență, profesionalism și dragoste.

Eu am avut marele noroc să am lecții de geografie cu dumneaei, însă cred că cea mai frumoasă lecție de viață am avut-o de la ea în afara pereților școlii. În primul an de facultate, am făcut practica de inițiere în Primăria orașului Cimișlia. În una din zile, m-am întâlnit cu domnia sa și, cum schimbam câteva cuvinte, m-a întrebat cu ce mă mai laud. Eu i-am zis că nu prea am cu ce mă lăuda. Cuvintele care au urmat mi s-au întipărit pentru o viață: „Să nu uiți să te lauzi, cu mândrie, pentru că ai cu ce. Oamenii care nu te cunosc nu au cum să te aprecieze, deci laudă-te cu bunul simț, cu aptitudinile și abilitățile pe care le ai".

Din acea zi am făcut întocmai precum m-a învățat profesoara Parascovia Colța, iar rezultatul nu s-a lăsat așteptat. Am avut parte de multe proiecte frumoase pe care le-am organizat și la care am participat. Această femeie poartă dragostea ca pe o cunună de flori. E specială, ambițioasă și dăruitoare. Plecăciune și un mulțumesc enorm pentru susținerea și dragostea ei!".

Copleșită de emoții de bucurie pentru prezent și de nostalgie pentru frumoasele amintiri din trecut, Parascovia Colța le-a mai oferit o lecție de viață celor care fac parte din viața ei. „Mă consider un om împlinit. La 20 de ani, fiecare om se vrea iubit și eu am iubit și am fost iubită. La 40, omul trebuie să se afle în permanentă căutare. Eu m-am străduit să caut și să găsesc. La vârsta de 50 de ani, omul încearcă să fie înțelegător și asta am făcut, pe cât mi-a stat în puteri. Am ajuns la acea fază a vieții când cea mai de preț calitate este să fii îngăduitor. Vă îndemn și pe voi să iubiți și să aveți parte de reciprocitate, să fiți îngăduitori și să vedeți în fiecare copil o personalitate, să fiți perseverenți și să nu încetați niciodată să creșteți odată cu cei pe care îi învățați să dezlege tainele vieții", i-a îndemnat distinsa profesoară pe profesori și pe cei care îi sunt dragi.

Sursa: gazetadesud.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
514 locuitori

Braicău este un sat din cadrul comunei Sudarca, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dondușeni și la 212 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 oameni. Satul Braicău a fost menționat documentar în anul 1630.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.