26 noiembrie 2023, 11:30 Personalități views 22413
Leon Casso – un ilustru reprezentant al culturii
26 noiembrie 2023, 11:30 Personalități views 22413

Leon Casso – un ilustru reprezentant al culturii

Astăzi se împlinesc 109 de ani de la trecerea în neființă a lui Leon Casso, ilustru om de cultură, ministrul învătămîntului în Rusia ţaristă. S-a născut pe 8 iunie 1865, la Ciutuleşti. Studiile secundare le-a făcut la Liceul “Condorcet” din Paris. Tot acolo şi-a început studiile universitare la Facultatea de filozofie şi istorie, apoi a studiat jurisprudenţa în Germania.

Întors în Rusia, în 1892, este numit docent la Universitatea din Dorpat (Tartu). Apoi a fost mutat la catedra dreptului cetățenesc din Harcov, apoi la Moscova, unde a fost și inspector. Exponent al unei culturi de excepţie – îşi scria operele în ruseşte şi în germană, cunoştea limbile franceză, italiană şi engleză.

La sfîrșitul lunii septembrie 1910 Casso a fost numit ministru al instrucției publice. A fost un conservator moderat, care nu se amesteca în politică, preferînd reformele administrative. A realizat reforma învăţămîntului rusesc în momentele cele mai dificile, după revoluţia din 1905-1907. Contemporanii îl considerau pe Leon Casso, unul dintre cei mai destoinici miniştri din timpul domniei lui Nicolai al II-lea. Mulți îi preziceau postul de prim-ministru, dar la 26 noiembrie 1914 Leon Casso s-a stins din viaţă.

Cuvinte cheie:

personalitati , cultura , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.