16 iulie 2016, 13:30 Personalități views 23670
Chisinau Youth Orchestra devine Moldavian National Youth Orchestra (Video)
16 iulie 2016, 13:30 Personalități views 23670

Chisinau Youth Orchestra devine Moldavian National Youth Orchestra (Video)

Frumoasa orchestră condusă de dirijorul Andriano Marian ne surprinde cu o nouă realizare. După ce a cîntat la Piața Centrală, clădirea Guvernului și Parlamentului, și-a luat instrumentele și a învăluit în vraja sunetului lanurile de grîu din orășelul Căinari.

Cei 15 muzicieni care și-au dorit să spargă din nou tiparele în lumea muzicii instrumentale autohtone, au interpretat în lanul de grîu partea Andante din „Concertul nr. 21 pentru pian și orchestră de Mozart", iar de data asta spectatori nu au mai fost trecătorii, ci „dirijorii" de combine și tractoare, prezenți în cîmp la datorie. Pentru ca sunetul să fie deplin, au avut grijă să ia cu ei și un pian.

Evoluția orchestrei coincide cu o altă noutate frumoasă, anunțată de Andriano Marian – fondatorul și dirijorul tinerei orchestre. Aflați deci că binecunoscuta Chisinau Youth Orchestra s-a transformat într-un proiect și mai mare, devenind Moldavian National Youth Orchestra:

„Încă de la fondarea orchestrei în 2011, marea dorință a fost să facem accesibilă muzica clasică publicului larg. Iar manifestările culturale de tipul celor open air sau flashmob vin să aducă muzicianul unde este ascultătorul și nu invers, cum se întîmplă tradițional", spune Andriano.

Clipul turnat de FrameStudio prezintă o idee insprată orchestrei de către bloggerul Ion Grosu. Pentru buna primire în cîmp, tinerii instrumentiști le mulțumesc gazdelor: fermierilor Andrei și Ilie Muncescu.

Moldavian National Youth Orchestra anunță 6 concerte apropiate, printre care „Muzică de Film", Concert Open Air la Cetatea Soroca, Recital alături de Valentina Nafornița și un concert grandios la Filarmonica din Kiev.

Unul dintre sloganurile ediției 2016 este „Vara celor 100 tineri muzicieni", care presupune numărul record de beneficiari din țări ca Moldova, România, Ucraina, Letonia, Belarus, Elveția și Olanda. De asemenea, ediția 2016 presupune schimbarea titulaturii orchestrei în Moldovan National Youth Orchestra după 6 ani alături de numele Chișinău Youth Orchestra.

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

muzica , orchestra , concert

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1518
Populația:
5444 locuitori

Bubuieci este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bubuieci, Humuleşti și Bîc. Localitatea se află la distanța de 4 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5444 de oameni. Satul Bubuieci a fost menționat documentar în anul 1518.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.