29 iulie 2016, 14:38 Personalități views 9684
Păpușile handmade ale Cristinei Cojuhari cuceresc Franța, Federația Rusă și România
29 iulie 2016, 14:38 Personalități views 9684

Păpușile handmade ale Cristinei Cojuhari cuceresc Franța, Federația Rusă și România

Cînd vrei să-ți simți sufletul zîmbind, privește lucrările create cu dragoste și pasiune de Cristina Cojuhari. Tînăra artistă handmade confecționează păpuși care mișcă inimile din loc, transferîndu-i pe oameni în copilărie, cînd savurau fericirea alături de bunici.

Creatoarea investește emoție și materiale de calitate în fiecare articol confecționat, iar păpușile handmade nu sînt unicele articole pe care le meșterește în nopțile ei albe. Creează invitații în stil rustic, jucării Tilda și decorații de sezon menite să devină talismane pentru orice casă.

Noi am pătruns în Universul ei și am aflat că la proiectul său handmade – Shopwindow Art, muncește alături de o colegă – Veronica Dascăl. Fetele au reușit să promoveze păpușile și în străinătate, făcîndu-le apreciate în țări ca Franța, Federația Rusă și România.

Dragă Cristina, trebuie să știi că e greu să nu te îndrăgostești la prima vedere de ceea ce confecționezi tu. Cum a început relația ta cu handmade-ul? Ți-a fost cultivată de cineva?

Îți multumesc mult pentru apreciere. Cred că din copilarie, de pretutindeni, mii idei, inspirate și mai puțin inspirate, mă copleșeau mereu, iar eu eram dornică să le materializez. Și e greu să zic dacă mi-a fost cultivată, dar la sigur am fost încurajată de către toți să merg înainte, într-un final alegînd să studiez design-ul și tot ce reprezintă el în anasamblu.

Păpușile ocupă un loc de cinste în portofoliul tău. Îți mai amintești care a fost prima jucărie confecționată? Cine sînt oamenii cărora te adresezi cu aceste lucrări?

Ele într-adevăr ocupă un frumos loc în portofoliul meu, consider că anume în ele investesc mai mult suflet și chibzuință. Și da, cu drag îmi amintesc de prima mea păpușă, de fapt păpuși, pentru că a fost pereche: un EL și o EA – mici, onești, zîmbăreți; sînt cu adevărat mîndră de mine pentru ce am făcut atunci.

Mă adresez oamenilor care pot simți și percepe emoțiile cu adevărat sincere, celor ale căror suflete pot fi atinse de artă, de frumos. Și sînt mulți! Păpușile mi-au fost solicitate atît aici, în Moldova, cît și în Franța, Rusia, România.

Din ce materiale confecționezi, de obicei, aceste păpuși? Există anumite reguli de păstrare a acestora?

Obișnuiesc să folosesc materiale naturale, aici mă refer la bumbac, lînă, iută, piele naturală și furnitură de calitate: mărgelușe, pandantive, nasturi, șireturi; iar „umplutura" – clasicul sintepon, materiale nețesute, spanbel, țesături fibroase din poliester, etc.

Nu aș zice că există reguli stricte de păstrare, dar la sigur recomand să fie percepute ca accesorii decorative, deci evităm exploatarea maximă.

Deși sînt niște obiecte neînsuflețite, păpușile tale vin să aducă un mesaj important lumii. Ce ai de transmis lumii prin fiecare creație a ta?

O pereche de bătrînei... astfel începe povestea familiei în care urmează a fi adoptați, pentru că păpușile reprezintă sufletul casei, apărătorii căminului și ai valorilor familiale. Și oricît de paradoxal ar părea, ele sînt lipsite de mască.

Pe chipul lor citești clar atitudinea, gîndurile, sentimentele (și dacă le privești mult, începi să simți mirosul plăcintelor de la bunica). Astfel, încerc să le redau la maxim emoțiile, ca să prindă viață pentru a trezi amintiri și zîmbete. Și clar, pun mare accent pe valorile și tradițiile naționale!

Cristina, păpușile nu sînt unicele lucrări handmade în care ești specializată. Ce alte creații îți îmbogățesc portofoliul?

Iubesc să creez, să experimentez și să vin cu un dar de sărbători. Astfel, portofoliul include invitații în stil provence, country (rustic), clasic; accesorii decorative de primăvară; brăduții de Anul Nou; jucăriile tilda. Sînt dispersate orientările mele, dar la sigur toate sînt îmbrățișate de amprenta mea – simplitatea creată cu delicatețe și minuțiozitate, altfel nu-mi place și nu pot.

O întrebare pe cît de banală, pe atît de sinceră: cu care dintre lucrările tale te asociezi?

Cu toate! Cred că fiecare în parte mă reprezintă prin cîte o particică, pentru că la crearea fiecăreia mă implic la maxim. Prietenii mei ar afirma că anume LUCRĂRILE mele se asociază cu mine, pentru că ele mă reprezintă: sinceră, complicată uneori, dar... drăguță.

Știm că faci legături de suflet cu fiecare articol confecționat. Cum ai învățat să te desparți, totuși, de creațiile în care investești atîta căldura și iubire?

Le dăruiesc cu cel mai mare drag, pentru ca povestea să meargă mai departe. Satisfacția mea e enormă la primirea feedback-ului plin de emoții și admirație din partea celorlalți. Cred anume aici și e partea cea mai frumoasă a pasiunii mele: îmi place să surprind.

Afară de handmade, ce alte activităti îți umplu viața cu fericire?

Fericirea e să poți să faci mereu ce îți place! Ador fotografia, aș zice că e o a doua pasiune a mea. Îmi place să pot imortaliza momentul și reda splendoarea lui. E o artă să poți fura timpului o fărîmitură de clipă.

Impărtășește cu noi cîteva reguli de time-management ori ale unei vieți în care le putem reuși pe toate la fel de bine cum o faci tu.

Bucură să aflu că asta se vede dintr-o parte, că le reușesc foarte bine pe toate. De fapt, cred cel mai important e să poți să-ți stabilești prioritățile și să le respecți cu strictețe. O fac cînd vine vorba de serviciu.

Dar noi, oamenii de creație, foarte des pierdem noțiunea timpului și ne consumăm la maxim, mai ales cînd sîntem plini de inspirație, la ore tîrzii. Dar satisfacția de a-ți vedea „ideea" fixată bine și materializată frumos compensează totul. Deci, fă ce îți place și la sigur îți va reuși! E valabil în toate!

Din ce se alimentează frumusețea Cristinei Cojuhari?

Frumusețea izvorăște din lucrurile simple, consider că nu e nevoie de Photoshop ca să vezi lumea frumoasă și sentimentele pure. Deci, din emoții, good mood și optimism

Îți mulțumim nespus pentru acest interviu motivațional! Spor și inspirație continuă!

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

business , papusa , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
142 locuitori

Botnăreştii Noi este un sat din cadrul comunei Chirca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 142 de oameni. Satul Botnăreştii Noi a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.