06 octombrie 2018, 11:30 Personalități views 11392
A murit soprana Montserrat Caballe
06 octombrie 2018, 11:30 Personalități views 11392

A murit soprana Montserrat Caballe

Soprana spaniola Montserrat Caballe a murit sambata, la varsta de 85 de ani, intr-un spital din Barcelona, unde se afla internata inca din luna septembrie.

Decesul survenit in dimineata zilei de sambata a fost confirmat de reprezentati ai spitalului Sant Pau din Barcelona, informeaza El Pais. Inmormantarea va avea loc luni, la Tanatorio de les Corts, iar priveghiul, duminica, incepand cu orele dupa-amiezei, in acelasi centru.

Montserrat Caballe s-a nascut pe 12 aprilie 1933, in Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folch.

A debutat in 1956, a sustinut peste 4.000 de recitaluri si era una dintre ultimele mari dive ale operei. Fara indoiala, dupa cum ea insasi explica intr-un interviu acordat in 2014, Caballe respingea acest apelativ: "Nu ma consider o legenda a operei, nici ultima diva, asa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioada are divele ei, iar in cazul meu, singurul lucru pe care l-am facut a fost sa imi fac treaba bine, cat mai bine posibil, la nivelul cel mai inalt".

Pe parcursul carierei sale, Caballe a impartit scena cu mari artisti precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo si Jose Carreras.

"Cand cantam Manon Lescaut cu Placido Domingo, care era minunat, el mi-a spus ca descoperea o noua lume cantand cu mine si mie mi se intampla la fel. Cu Jose Carreras am avut o relatie speciala, eram vrajiti cand ne ascultam reciproc. In ceea ce il priveste pe Luciano Pavarotti, el era ca un tata", spunea soprana.

Caballe a colaborat si cu Freddie Mercury pentru piesa "Barcelona", initial lansata in 1987 si folosita pentru Olimpiada din 1992.

In decembrie 2015, a acceptat o pedeapsa de 6 luni de inchisoare pentru evaziune - frauda de jumatate de milion de euro, insa, dupa un pact cu Procuratura, a platit o amenda de 240.000 de euro.

Sursa: www.ziare.com

Cuvinte cheie:

opera , interpret , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
240 locuitori

Crasnoe este un sat din cadrul orașului Grigoriopol din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Grigoriopol și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnoe alcătuia 240 de oameni în anul 2011. Satul Crasnoe a fost înființat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.