09 februarie 2024, 11:45 Personalități views 1453
Astăzi pictorul, caricaturistul Serghei Samsonov ar fi împlinit 70 de ani
09 februarie 2024, 11:45 Personalități views 1453

Astăzi pictorul, caricaturistul Serghei Samsonov ar fi împlinit 70 de ani

Astăzi, pictorul-ilustrator și genialul caricaturist Serghei Samsonov ar fi împlinit vîrsta de 70 de ani.

A fost membru al Asociației caricaturiștilor din Moldova, a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale de caricatură, unde a fost premiat în repetate rînduri și chiar a cîștigat primele locuri, relatează Noi.md

Caricaturile lui Serghei Samsonov sînt neobișnuite, sînt marcate și de o înaltă abilitate artistică, se simte mîna fermă a ilustratorului grafic. Picturile sale sînt pline de umor amuzant și vesel. Iar multe dintre caricaturile sale sînt pline de o profunzime socială și înțelegere a nedreptății aranjamentului nostru social, pe care el l-a reflectat atît de subtil și grațios în caricaturile sale.

"În calitate de ilustrator de carte, caricaturistul Samsonov a adus o contribuție specială la dezvoltarea caricaturii moldovenești și mi-aș dori foarte mult ca publicul nu numai să rîdă, ci și să reflecte nu doar o dată, privind minunatele, amuzantele și înțeleptele sale caricaturi", a scris prietenul său Alex Dimitrov pe pagina sa de socializare.

Artistul Serghei Samsonov a murit cu șase ani în urmă, dar el continuă să trăiască nu numai în caricaturile sale minunate, ci și în ilustrațiile de cărți pentru copii pe care le-a lăsat în urmă.

Serghei Samsonov s-a născut în 1954 la Solikamsk, dar în curînd s-a mutat cu familia la Chișinău, unde și-a petrecut copilăria. După absolvirea școlii de artă, Samsonov a lucrat ca pictor-grafician în diferite instituții - în ziarul "Независимая Молдова", editurile "Litera" și "Prut Internațional", a fost laureat al multor concursuri internaționale de caricatură.

"A fost un Maestru. Neordinar, atît în viață, cît și în creație. Nu a pictat niciodată într-un singur stil. Mereu căuta, experimenta...",așa vorbesc colegii despre Samsonov.

Mulți elevi și acum învață din manualele ilustrate de artistul Serghei Samsonov. Acestea sînt imagini frumoase, luminoase, uneori amuzante, care nu lasă indiferenți nu numai copiii, dar chiar și adulții.

Cuvinte cheie:

pictor , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
80 locuitori

Negurenii Noi este un sat din cadrul comunei Agronomovca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Satul Negurenii Noi a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.