16 august 2023, 11:00 Personalități views 1583
Constantin Moscovici:
16 august 2023, 11:00 Personalități views 1583

Constantin Moscovici: "Făcînd ordine în propria casă, arăți că poți face ordine și în țară"

Moldova este o țară minunată și are potențialul să devină din nou prosperă, iar satele sale să fie dezvoltate și îngrijite, dar pentru aceasta, localitățile trebuie conduse de adevărați gospodari, care să aibă dorință, aspirații, caracter, principii corecte, care pot face ordine nu numai la ei acasă, ci și în jur.

Această opinie a fost exprimată de cunoscutul muzician și interpret moldovean Constantin Moscovici și consilierul comunei Ivancea din raionul Orhei, un bărbat cu un stil de viață activ, Victor Marahovschi, au povestit despre copilăria lor, casa părintească și școală, în cadrul următoarei ediții a emisiunii "Fiți mîndri că sînteți moldoveni" al site-ului moldovenii.md, cu prezentatorul Dumitru Roibu, transmite Noi.md

Constantin Moscovici a menționat că, în principiu, făcînd ordine în casa ta, în grădina ta, arătați că poți face ordine și în țară.

”Dacă gospodarul este normal, atunci evident, el va face ordine nu numai în grădina sa. Dar dacă vom da ocazia fiecărei persoane să acționeze corect și pozitiv în raport cu acel loc, în raport cu fiecare sat, cred că oamenii din sat merită și o atenție diferită, și o înțelegere diferită. Există exemple frumoase. Noi mergem în străinătate, vedem cum trăiesc oamenii acolo. Doamne, ce ne împiedică să ne ridicăm și noi la acest nivel?!”, s-a întrebat el.

Fiind întrebat dacă are vreun viitor satul moldovenesc, Constantin Moscovici a subliniat că totul depinde de gospodar, de cel care va conduce acest sat.

Potrivit lui, un adevărat gospodar știe să facă ordine în gospodăria sa, un adevărat gospodar știe ce trebuie de făcut pentru a rezolva problemele satului.

”Deoarece, orice sat este, să zicem, ca o grădină mare sau o gospodărie mare. Dacă ești stăpîn și dacă în această funcție se află persoana potrivită, atunci există toate șansele ca acest sat să învie, să aibă șansa să se dezvolte. Întreaga forță sau întregul viitor se află în acei oameni potriviți care ar trebui să ajungă în funcțiile potrivite”, a menționat Moscovici.

La rîndul său, consilierul comunei Ivancea din raionul Orhei, Victor Marahovschi, a declarat că satele moldovenești au un viitor.

”Cu siguranță au! Dar acest lucru nu este suficient. Noi sîntem obligați să realizăm această dezvoltare a satelor. După cum a spus Constantin, într-adevăr, totul depinde de cap. Persoana care a venit să conducă un sat sau persoana care, în general, a ajuns într-o funcție de conducere, dacă vrea, dacă are dorința, dacă are aspirație, dacă are caracter, dacă are anumite principii corecte, poate reuși absolut totul. De ce se întîmplă că există două sate vecine. Unul este înfloritor, iar altul este în declin. În ambele există același număr de locuitori, aceleași condiții. Totul este la fel. Dar unul este înfloritor, iar celălalt - nu. Iată un exemplu concret”, a menționat el.

Victor Marahovschi a recunoscut că are un simț al dreptății prea acut și dureros și de foarte multe ori nu poate trece peste acele momente cu care nu este de acord.

”Nu pot și gata! Așa sînt eu. Și nu contează prin ce mijloace, dar încerc să restabilesc status quo-ul. În ceea ce privește de ce am o astfel de dorință de a dezvolta ceva în Moldova, răspunsul este elementar simplu: Moldova este casa. Este casa ta. Este casa mea. Moldova este casa noastră. Cum poți, știind că ai o problemă în casa ta, în loc să faci ordine în casă, încerci să cauți condiții mai bune la vecini? Eu nu pot așa. Nu am fost educat așa. Cred că sînt de undeva din altă paralelă. Așa sînt eu. Uneori nici eu nu pot înțelege, alteori caut răspunsuri în mine însămi, dar altfel eu nu pot. Trebuie să ne dezvoltăm aici, în Moldova. Moldova trebuie dezvoltată. Noi avem potențial, Moldova a fost întotdeauna o țară prosperă, dar să nu ne cufundăm acum adînc în istorie”, a spus el.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Constantin Moscovici

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
52 locuitori

Bogdanovca este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 52 de oameni. Satul Bogdanovca a fost menționat documentar în anul 1872.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.