17 august 2023, 12:00 Personalități views 1780
Constantin Moscovici:
17 august 2023, 12:00 Personalități views 1780

Constantin Moscovici: "Proiectul "Hiturile moldovenești 60-90" este o contribuție importantă în cultură și țară"

Cunoscutul muzician și interpret moldovean Constantin Moscovici a recunoscut că organizarea în Moldova a festivalurilor mondiale de muzică a încetat din cauza banalei lipse de finanțare.

Dar datorită sprijinului unor mecenați, este promovat cu succes proiectul "Hiturile moldovenești ai anilor 60-70-80-90", care este o contribuție importantă și semnificativă în cultură și țară.

El a vorbit despre acest lucru în cadrul următoarei ediții a emisiunii "Fiți mîndri că sînteți moldoveni” al site-ului moldovenii.md, cu moderatorul de Dumitru Roibu, transmite Noi.md

Prezentatorul a întrebat dacă există planuri de a continua desfășurarea Festivalului muzical al Păcii, care a avut loc la Comrat în 2005, iar apoi la Chișinău în 2013.

”Știți, planuri există întotdeauna. Din păcate, au rămas puțini oameni care sînt dispuși să investească bani într-o cultură bună, normală. În principiu, care a fost ideea festivalului? La festival au venit străini și nu au venit la Chișinău, au venit în Găgăuzia, la centru multicultural. Sînt recunoscător conducerii de atunci, care a susținut ideea. În prima zi au fost interpretate cîntece ale compozitorilor noștri în limba noastră de stat. Mai mult, în ajutor a venit atunci orchestra prezidențială din Belarus, pentru a susține această idee. După cum spun mulți experți, pînă atunci nu existase un astfel de festival”, a menționat Constantin Moscovici.

Potrivit lui, acest eveniment nu a mai continuat după ce, din păcate, el al încetat să-l desfășoare.

”M-am oprit din cauza unei situații banale - lipsa finanțării. Așa și nu am găsit sprijinul Ministerului Culturii, iar oamenii, ei bine, mecenații, îmi place mai mult acest cuvînt, care au susținut acest festival, dintr-un motiv sau altul, cumva au...

Dar mă bucur că există și alte proiecte pe care unii le susțin. Este vorba despre grandiosul proiect "Hiturile moldovenești ai anilor 60, 70, 80, 90". În septembrie vom organiza un mare concert, care va include cele mai bune lucrări din aceste albume.

În orice caz, orice formă de promovare nu se oprește, deoarece consider că este important să investim în cultura noastră, în această țară bogată în talente, bogată în oameni buni și nu numai muzicieni”, a subliniat cunoscutul muzician și interpret moldovean.

În acest sens, el a vorbit despre consilierul comunei Ivancea din raionul Orhei, Victor Marahovschi.

”Victor este, într-adevăr, un patriot nu numai al acestui loc, ci un patriot al întregii idei, care se numește Republica Moldova. Care este gata să se dedice promovării imaginii Moldovei, promovării pentru ca oamenii să trăiască mai bine, ca oamenii să se deschidă, să-și descopere oportunitățile și de aceea îi salut pe acești oameni. Cred că cu cît mai mulți astfel de oameni vom avea, cu atît mai multe șanse vom avea pentru o viață normală și minunată într-o țară frumoasă pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Un colț ce Rai care merită cu adevărat o atenție mai mare și mai bună, nu numai față de oameni, ci și față de toate!”, a subliniat Constantin Moscovici.

După cum s-a anunțat anterior, pe 3 septembrie, la ora 17:00, pe scena Teatrului Verde din Parcul Valea Morilor din Chișinău, vor fi interpretate compoziții muzicale din anii 60-90 în interpretarea lui Constantin Moscovici, precum și a altor artiști însoțiți de orchestra simfonică și de estradă. Astfel, fanii hiturilor de altădată vor călători cu mașina timpului în trecut.

Într-o atmosferă de nostalgie muzicală, ei își vor aminti de hiturile anilor 60-90, iar în această călătorie "pe valurile amintirii" îi vor ajuta: Nelli Ciobanu, Vitalie DaniGheorghe Țopa, Brio Sonores, Aurel Chirtoaca, Victoria Lungu, Aliona Triboi, Ricu Vodă, Natalia Proca, Cristofor Teodorovici, Radu Dolgan și Lidia Botezatu, Costi Burlacu și Corina Țepeș, Vladimir Fotescu, Lidia Isac, Simona. Iar prezentatorul Andrei Porubin va avea grijă de dispoziția invitaților în acea seară.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1802
Populația:
524 locuitori

Noroceni este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 524 de oameni. Satul Noroceni a fost menționat documentar în anul 1802.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.