10 ianuarie 2024, 16:00 Personalități views 352
100 de ani de la nașterea unui cunoscut conațional, cavaler al Ordinului Gloriei
10 ianuarie 2024, 16:00 Personalități views 352

100 de ani de la nașterea unui cunoscut conațional, cavaler al Ordinului Gloriei

La 10 ianuarie s-au împlinit 100 de ani de la nașterea conaționalului nostru, locuitor de onoare al orașului Bender, cavaler deplin al Ordinului Gloriei, locotenentul-major a gărzii, Pavel Panteleievici Bolbot.

După cum a scris pe pagina sa de socializare unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, conducătorul echipei de căutare "August", Alexei Petrovici, el a petrecut tot Marele Război pentru Apărarea Patriei în calitate de "katiușnik" - șoferul legendarului vehicul de luptă al artileriei cu rachete BM 13, cunoscut mai bine sub numele de "Katiușa". În calitate de membru al Brigăzii 22 de mortiere a gărzii, Pavel Bolbot a trecut prin bătălia de la Kursk, a participat la eliberarea Belarusului și a Poloniei. La 28 aprilie 1945, "Katiușa" sub comanda lui Bolbot a executat prima lovitură asupra clădirii Reichstagului, relatează Noi.md.

În perioada postbelică a locuit în Moldova, a lucrat la întreprinderea de formare-producție Maiak.

S-a stins din viață în ziua sa de naștere, 10 ianuarie 2013, și este înmormîntat în cimitirul Borisov din Bender.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
269 locuitori

Elizavetovca este un sat din cadrul comunei Zagarancea, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 114 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 269 de oameni. Satul Elizavetovca a fost menționat documentar în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.