16 octombrie 2013, 11:45 Personalități views 9028
16 octombrie 2013, 11:45 Personalități views 9028

Ion Druţă a fost omagiat la Academia de Ştiinţe a Moldovei


Foto: moldpres.md

Scriitorul-academician Ion Druţă a fost omagiat pe 15 octombrie, în cadrul unei şedinţe festive, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), la 85 de ani de la naştere. Evenimentul a fost organizat de către instituţia-gazdă, Ministerul Culturii şi Institutul de Filologie al AŞM. Aici au fost lansate cărţile Ion Druţă, Opere, volumele V-VI (Chişinău), „Vatra Blajinilor” (Bucureşti) şi „Odinocestvo duha” (Moscova), toate apărute în 2013, iar omagiatul a ţinut o prelegere publică, informează MOLDPRES.

În discursul său preşedintele AŞM, Gheorghe Duca a apreciat înalt meritele scriitorului, afirmînd că este un clasic în viaţă. „Ion Druţă este autorul unor vaste pînze epice. El este în acelaşi timp şi un mare pictor al peisajului”, a remarcat preşedintele AŞM.

Cu un cuvînt de felicitare s-a adresat către scriitor viceministrul Culturii Gheorghe Postică. „Ion Druţă este o personalitate care marchează poporul nostru. El înseamnă o epocă istorică întreagă. Ion Druţă reprezintă o axă spirituală, un reper moral foarte important, care trebuie păstrat şi protejat”, a declarat Gheorghe Postică.

În continuare, acad. Nicolae Bileţchi a vorbit despre cartea lui Ion Druţă „Vatra Blajinilor”, apărută la Bucureşti. Apoi, în cadrul lecturilor academice, Ion Druţă a ţinut o prelegere publică.

„Aici, la Chişinău, am o fină. Ea se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale. De cîte ori vin la Chişinău, trec pe la ea. De fiecare dată ea arată altfel. În primul rînd, a suferit foarte mult economia Moldovei. A doua pierdere este cultura. Cel mai mult, însă, au avut de suferit familiile din Republica Moldova, care se destramă necontenit. Ruinarea familiei a venit de la sărăcie”, a constatat scriitorul.

Potrivit lui, Republica Moldova are nevoie de o Lege a Diasporei, ca cei plecaţi la muncă peste hotare să fie ocrotiţi. De asemenea, el i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni să se gîndească bine atunci, cînd o dată în patru ani se duc la alegeri şi cînd, cu adevărat, într-o singură zi, Republica Moldova este liberă.

Ion Druţă s-a născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodişte judeţul Soroca. A debutat editorial cu volumul de schiţe şi povestiri „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954), care impune o formulă lirico-poetică, cucerind cititorul prin stilul crengian şi sadovenian.

Este membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992). În 2008 a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

scriitor , aniversarea , literatura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1213 locuitori

Petruşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Petruşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 195 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1213 oameni. Satul Petrușeni a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.