Mergi spre compartimentul: Muzica
09 decembrie 2015, 16:42 Muzica views 16397
Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” a împlinit 75 de ani de la fondare
09 decembrie 2015, 16:42 Muzica views 16397

Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” a împlinit 75 de ani de la fondare

Fondat în 1940, Liceul-internat Republican de Muzică ,,Ciprian Porumbescu" a devenit o instituţie de prestigiu, în care îşi fac studiile cei mai talentaţi copii din ţară. De aici şi-au luat zborul nume sonore ale culturii muzicale naţionale şi internaţionale precum Serghei Lunchevici, Eugen Doga, Constantin Rusnac, Vasile Iovu, Alexandra Conunov, Ilian Gârneţ şi alţii, care evoluează cu orchestre renumite din străinătate.

Luminiţa Cosoi a făcut primul pas spre realizarea visului: s-a întors cu marele premiu de la Concursul internaţional de vioară din România. „Am ieşit de pe scenă foarte fericită, pentru că am reuşit să înving", a spus tânăra.

Din păcate, finanţarea participării la concursuri se face din contul părinţilor şi nu toţi îşi pot permite acest lux, astfel că multe talente rămân necunoscute. Există şi alte probleme ce complică devenirea profesională a elevilor, afirmă directorul adjunct al Liceului, Valeriu Luță. „Parcul de instrumente este foarte vechi, chiar străvechi. De 25 de ani de când sunt director adjunct am procurat două piane şi un ţambal. Țambalurile de care dispunem au peste 50 de ani. Noi le păstrăm, le reparăm", a povestit Valeriu Luță.

Și directoarea instituției, Galina Buinovschi recunoaște că Liceul are nevoie de investiții considerabile. „Avem nevoie de investiţii enorme pentru a repara toate coridoarele. Sala mare de concerte e un dezastru total, fiindcă nu a fost reparată de 55 de ani", a mărturisit ea.

Galina Buinovschi este absolventă a Liceului „Ciprian Porumbescu", de 40 de ani este profesoară de vioară, iar acum 25 de ani a preluat cârma instituţiei, care a împlinit 75 de ani de la fondare.

La Liceul „Ciprian Porumbescu" sunt studiate 22 de specialităţi muzicale. Este instituţia cu cei mai mulţi laureaţi la concursurile naţionale şi internaţionale de muzică.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

muzica , liceu , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
1203 locuitori

Cucoara este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucoara și Chircani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1203 oameni. Satul Cucoara a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.