Mergi spre compartimentul: Muzica
10 februarie 2016, 15:49 Dansul moldovenesc views 9827
Ansamblul ”Diuz Ava” a marcat 45 de ani de la fondare (Foto)
10 februarie 2016, 15:49 Dansul moldovenesc views 9827

Ansamblul ”Diuz Ava” a marcat 45 de ani de la fondare (Foto)

Ansamblul găgăuz de cântece și dansuri populare "Diuz Ava" a sărbătorit printr-un concert festiv 45 de ani de la fondare. Evenimentul, care s-a desfășurat ieri, a fost dedicat inclusiv primului conducător al acestui colectiv, artistului Semen Pometco, care pe această dată ar fi împlinit vârsta de 65 de ani.

În debutul concertului, colectivul a fost felicitat de ministrul Culturii, Monica Babuc, care și-a exprimat recunoștința și admirația pentru aportul considerabil adus promovării artei muzicale și a dansului popular în Republica Moldova și peste hotarele țării.

Pentru activitatea prodigioasă și contribuția deosebită la promovarea valorilor culturale autentice, oficialul a oferit diplome ale Ministerului Culturii artiștilor instrumentiști ai ansamblului: Petru Nedialcov, Veaceslav Iakimov, Saveliy Sirkeli, Liubovi Andrușoi.

Totodată, Monica Babuc a dat citirii decretul președintelui Republicii Moldova privind conferirea titlului onorific de "Maestru în Artă" şi a înmânat însemnele acestuia actualului conducător artistic al ansamblului Tatiana Șcegoleva și compozitorului Ilia Filev.

Activitatea ansamblului găgăuz de cântece și dansuri populare a început încă în anul 1957, când a fost înființat colectivul de dans. Odată cu numirea conducătorului Semen Pometco în anul 1971, a început istoria ansamblului "Diuz Ava".

Pe parcursul activității sale colectivul a participat la nenumărate festivaluri și concursuri naționale și internaționale, de unde s-a întors de fiecare dată cu premii și trofee. Astăzi, repertoriul ansamblului conține peste 200 de lucrări muzicale.

 

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

concert , aniversarea , Dansuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
4790 locuitori

Sărata-Galbenă este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cărpineanca, Valea Florii, Coroliovca, Brătianovca și Sărata-Galbenă. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 51 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4790 de oameni. Satul Sărata-Galbenă a fost menționat documentar în anul 1609 cu denumirea Răurești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.