Mergi spre compartimentul: Muzica
23 septembrie 2017, 12:02 Muzica views 6448
Pe scena Teatrului de Operă și Balet s-a scris istoria (Video)
23 septembrie 2017, 12:02 Muzica views 6448

Pe scena Teatrului de Operă și Balet s-a scris istoria (Video)

În seara zilei de vineri, pe scena Teatrului de Operă și Balet "Maria Bieșu" s-a scris istoria.

Artiști consacrați, dar și tineri interpreți cu toții au făcut front comun pentru un scop nobil și anume pentru a readuce în vizorul publicului melodiile de altă dată, uitate dar veșnic vii în inimile publicului meloman.

Concertul ticluit cu multă iscusință de bagheta artistică a maestrui Constantin Moscovici și desfășurat sub egida Skoda Moldova și compania DAAC-Hermes a adunat la un loc melodii de suflet ale anilor '70 – '80, dar și multe emoții care au venit să creeze o atmosferă de vis ruptă parcă din trecut.

"Sînt fericit, sînt foarte obosit, este ca un copil mic care face primii pași, eu foarte mult ser că acesta este un început foarte frumos și vreau să îi multumesc în primul rînd domnului Vasile Chirtoca pentru susținerea financiară. E un proiect foarte complicat", a mărturistist naistul.

Președintele Daac-Hermes, Vasile Chirtoca, a mărturisit că melodiile anilor '70 – '80, reprezintă un adevărat tezaur al estradei naționale, iar noi moldovenii ar fi păcat să le dăm uitării.

"Eu m-am născut cu aceste cîntece, am trăit cu ele și poate nu toți cunosc dar în Uniunea Sovietică cîntecele moldovenești erau cele mai populare după cele rusești și estrada noastră era una din cele mai calitative. Și foarte bine că am un prieten Constantin Moscovici cu care împreună am luat decizia să facem proiectul acesta și a apărut ideea să facem și un concert. Eu sînt foarte bucuros că visul nostru s-a împlnit și astăzi împreună vom privi acest concert", a menționat Vasile Chirtoca.

Vasile Chirtoca își dorește ca proiectul să nu se oprească aici și să continuie cu alte concerte atît în țară, cît și peste hotare. Potrivit lui doar promovînt valorile naționale vom putea avea un viitor mai bun. Mai ales că melodiile acelor ani au contribuit la dezvoltarea estradei națioanele.

"Mie foarte mult îmi plac melodiile Sofiei Rotaru: "Inimă de mamă", "Romantică", "Melancolie", dar și cîntecele formație "Noroc". Cînd noi o să ne mîndrim de istoria noastră, de cultura noastră atunci altă atitudine o să avem și față de viitorul nostru mai ales că noi sîntem interesați să avem un viitor bun", a spus Vasile Chirtoca.

Jurnaliștii portalului de știri NOI.md au reușit să prindă și emoții ale artiștilor care au făcut parte din acest mare concert. Frații Irina Și Anatol Bivol ne-au mărturisit că invitația de a participa în cadrul acestui proiect ambițios au primit-o cu cea mai mare plăcere, pentru că melodiile acelor ani i-au format ca artiști.

"Cînd mi-a spus Costică despre ce este vorba, am primit invitația cu cea mai mare plăcere, pentru că astăzi așa lucruri frumoase se fac foarte, foarte rar. Cu atît mai mult că Costică are și un jubileu și am venit să îl felicităm îmrepună cu toți colegii", ne-a povestit Anatol Bivol.

"Sînt convinsă că vom avea astăzi împreună cu colegii noștri, cît și spectatorul care va fi în sală, vom avea o revelație pur și simplu minunată, pentru că ne vom întoarce în anii '70 – '80, cînd vom savura din toate piesele cele mai frumoase, cele mai melodioase, cele care vor dăinui și vor rămîne peste ani", ne-a mărturisit entuziasmată Irina Bivol.

Pentru Nelly Ciobanu, hiturile care au răsunat pe scena Teatrului de Operă și Balet "Maria Bieșu", reprezintă melodiile copilăriei, iar faptul că astăzi a venit în fața publicului cu o melodie a acelor timpuri reprezintă o adevărată onoare.

"În acei ani întradevăr a fost o ploaie de cîntece frumoase a marinor noștri compozitori și iată că ani mai tîrziu venim artiștii tineri în scenă ca să redăm o nouă suflare acelor melodii pe care le-am ascultat cînt eram mici cu care am crescut. Autori de tot soiul de mare înălțime sînt emoționată astăzi pentru că ei toți sînt acolo în sală și vă închipuiți cîte emoții avem noi artiștii încercînd să dăm o culoare mai nouă cîntecelor care au fost cu 20, 30, 40 de ani în urmă."

O parte a istoriei scrise în anii '70 – '80 a fost trăită intens și de maestrul Iurie Sadovnic, perioadă în care unele hituri se nășteau la miez de noapte stînd la un balcon din sectorul Botanica al capitalei.

"Anii '60 -'70 – '80, cea mai romantică perioadă a omenirii. Atunci au răsărit toate hiturile cele mai bune care se cîntă pînă astăzi. În acei ani au scris istorie Șico Aranov cu orchestra "Bucuria", Efim Bălțanu, a scris istorie formația "Noroc" care era "Beatles" al Uniunii Sovietice, niște cîntăreți care unii cîntă pînă și astăzi și ne bucurăm de ei. Eu o să cînt două piese. O piesă am compus-o în anul 1981, noaptea la ora trei la balcon la Botanica unde locuiam, nu i-am atras nici o atenție așa în cinci minute nu știu cum a venit, pe versurile lui Grigore Vieru, pe urmă la un concert, o murmuram, alături de mine era camera de machiaj a Anastasiei Lazariuc, la un moment dat ea spune: "Iurie cumetre, da ce melodie e asta că nu am mai auzit-o", păi l-am compus acum o săptămînă în urmă, la care ea mi-a spus: "Dămi-l mie!". I-am spus, da pofim, eu nu i-am atras atenția. Prima dată "Dragă, o, teie" a fost lansat de Anastasia Lazariuc, iar acum această melodie este interpretată inclusiv în țările scandinave".

Membrii formației "Noroc", după ce au evoluat pe scenă ne-au mărturisit că au trăit emoții unice și irepetabile.

"Emoții foarte pozitive, avem un public foarte bun. Am simțit numai emoții pozitive", ne-a mărturisit Lidia Botezatul.

"Mie îmi place foarte mult ceea ce se întîmplă în scenă. Mă bucur foarte mult că am fost invitat să fac parte din formație, sînt sigur că la fel simte și Margareta", ne-a povestit Serj Cuzencov.

"Este o onoare pentru mine să cînt cu acești bravi copilași și ne dorim să mai avem parte de astfel de spectacole", ne-a mărturisit Margareta Iarovoi.

Interpretul și compozitorul, Ian Raiburg a scris zeci de melodii care peste ani au devenit adevărate șlagăre și pot fi numite pe bună dreptate parte componentă a tezaurului cultural moldovenesc.

"Îmi pare bine că multe din piesele care eu am scris se cîntă pînă în ziua de astăzi, asta înseamnă că cîntecul trăiește, ceva a rămas în urma mea".

Pentru generația tînără, de a cînta melodiile acelor ani, reprezintă o onoare. Formația " Brio Sonores" ne-a împărtășit ce fiori i-au încercat pe scena Teatrului de Operă și Balet.

"Emoții profunde, nu în fiecare zi avem ocazia să cîntăm așa piese. Ne-am bucurat foarte mult să vedem pe buzele oamenilor, cîntînd această piesă împreună cu noi. Îi urăm lui constantin "La mulți ani" și să ne bucure mai des cu așa concerte".

"Aceste piese ne trezesc un sentiment de nostalgie a pieselor care au fost în trecut, care le reînoim astăzi."

"Tindem să mulțumim încă odată compozitorilor noștri, în cazul dat a fost o plăcere să cîntăm piesa marelui nostr compozitor Anatol Chiriac și întradevăr este o mîndrie și o plăcere că la noi în Moldova se nasc așa capodopere cum este piesa "În August" și toate piesele din acest concert."

"Este desigur o onoare pentru noi și vă mulțumim vouă publicului că ne susțineți."

Spectatorii concertului aniversar - 55 de ani ai mestrului Constantin Moscovici și 20 de ani de la formarea Skoda Moldova, au avut parte de un show feeric, plin de lumină, muzică bună și sunet sută la sută live. Pentru mulți din cei prezenți în sală, concertul a reprezentat o incursiune în trecut.

"Noi am trăit acești ani, avem doar emoții pozitive și am vrea să mulțumim celor care au organizat acest concert"

"Impresii foarte frumoase, foarte interesant."

"Un concert foarte interesant, foarte frumos, sînt melodiile din tinerețea noastră, le-am ascultat cu plăcere, chiar am și plîns."

"O amintire foarte bună, o amintire care niciodată nu s-a șters. Dar în prezent mi-a amintit ceva mai frumos, mai bogat, mai constient de neamul moldovean."

"Melodiile din astă seară ne-au produs amintiri foarte plăcute, chiar din copilări, sub cîntecul "De ce plîng chitarele" mergeam la subotnicele comuniste. Era primăvară și era foarte frumos ca și acum în sufletele noastre."

"Melodiile care acum au răsunat, cînd ele au apărut 20 de ani aveam pe atunci, vă închipuiți ce am simțit eu cînd am auzit cîntecele acestea. Emoții foarte mari, curgeau lacrimile."

Concertul, care reprezintă un proiect ambițios al naistului Constantin Moscovici susținut de compania DAAC-Hermes a unit pe o scenă atît interpreții de ieri, cînt și cei de azi, iar lucrul care i-a făcut și mai aproape de publicul-spectator au fost acele șlagăre care nu vor putea fi scoase niciodată din inima și sufletul poporului moldovenesc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

muzica , concert , teatru , hituri moldovenești

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
36 locuitori

Stîrceni este un sat din cadrul comunei Vărvăreuca, raionul Floreşti. Satul este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni. Prima atestare documentară a satului Stîrceni din ținutul Soroca datează din anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.