Mergi spre compartimentul: Muzica
19 octombrie 2023, 15:30 Muzica views 2717
Cîntecul lui Piotr Leșcenko - o declarație de dragoste emoționantă Moldovei
19 octombrie 2023, 15:30 Muzica views 2717

Cîntecul lui Piotr Leșcenko - o declarație de dragoste emoționantă Moldovei

De o mare popularitate se bucură în rețea cîntecul lui Piotr Leșchenko "Basarabeanca", care este o declarație emoționantă și pasională de dragoste pentru frumosul pămînt, care este patria sa și unde a trăit familia sa.

Piesa "Basarabeanca"a fost înregistrată în 1931 la Berlin după melodia unui cîntec popular moldovenesc care se numea "De la Basarabia la Riga".
Aflîndu-se în străinătate, cîntărețului îi era foarte dor de patria sa, de familia sa, care locuia la Chișinău. A fost foarte fericit să se întoarcă pe cîmpurile și stepele generoase ale Moldovei.

Despre aceasta a cîntat Piotr Leșcenko în piesa "De la Basarabia la Riga". (Basarabeanca)

(Muzică populară, cuvintele - P. Leșcenko)

 

"Бессарабия - край родной!
К тебе стремлюсь я всей душой.
Ты - одна моя мечта,
С тобою весел бываю я.


Бывает, помню я лихих
Сотоварищей своих.
Век жить буду - горевать,
Родимый край мой вспоминать.


«Фоае верде», траля-ляля-ля,
Есть цыганка там одна.
А грудь, а стан, глаза, уста...
Маргёла, ты краса моя!


Помню горы, леса и поля.
Не забыть мне их никогда,
И травку, берег реки Бычка,
Когда Маргёла стала моя.

Хмель тумана и хор комаров...
Сливалось всё в мечте об одном:
Век с ней быть, её любить
И много-много ей говорить.

"Фоае верде", траля-ляля-ля,
Есть цыганка там одна.
А грудь, а стан, глаза, уста...
Маргёла, ты краса моя!

С тех пор прошло уж много лет,
И сколько я перетерпел уж бед,
И в новой жизни обязан ей,
Жене, рижаночке моей.

Шарабан сменило авто,
Эх, жизнь моя, ты - колесо.
Запах травы сменило "Коти"⁵,
В объятьях с ней не чую души.

Лелайс палдес, траля-ляля-ля,
Никогда вас не забуду я.
Уста к устам - вот в чём краса,
Рига - вторая столица моя!


Piotr Leșcenko este un renumit cîntăreț moldovean din anii 30-50 ai secolului trecut, interpret rus și artist de estradă. Piotr Leșcenko a trăit, a învăța și a lucrat la Chișinău o anumită perioadă de timp, a avut turnee prin Moldova.

Cântecele sale, deosebite prin simplitatea lor spirituală, erau ascultate nu numai în URSS, ci și în Europa, unde a avut turnee și a susținut multe concerte. În timpul vieții sale creative, a înregistrat numeroase discuri de gramofon la companiile "Parlofon" (Germania), "Bellaccord Electro" (Letonia), "Electrecord" (România), care erau vîndut în tiraje uriașe în întreaga lume.

El era numit rusul "Bing Grosky", melodiile sale erau ascultate cu plăcere în întreaga lume. Și deși a trecut mai mult de jumătate de secol de la moartea sa, cercul admiratorilor talentului său este încă destul de mare.

Regele romanțelor și tangoului, Piotr Leșcenko, a cărui biografie este plină de mistere nerezolvate, a fost, de asemenea, un dansator și un poliglot. A trăit o viață frumoasă și intensă. În ea s-au contopit creația, dragostea și războiul. Păcat că ea s-a terminat tragic. Iar numele lui Piotr Leșcenko a fost chiar interzis după moartea sa.

Experții menționează că vocea ușor de recunoscut a lui Piotr Leșcenko, cîntecele originale, adesea compuse de el însuși, în comapania cărora era atât de plăcut să te odihnești sau să danseze, răsunau pe toate continentele. Mai mult, niciunul dintre ascultătorii străini nu erau deranjați de faptul că artistul cînta într-o limbă necunoscută lor. Principalul lucru era cum cînta. Iar el cînta cu sufletul, sincer, uneori zîmbind, alteori fiind trist.

În Chișinău și Odessa, o stradă și o alee poartă numele interpretului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

muzica , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populaţia:
731 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Edineţ. Alexeevca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Alexeevca este amplasat pe coline, la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 15 km de oraşul Edineţ şi la 214 km de Chișinău, în apropierea satelor Branişte şi Feteşti. Sînt cinci localităţi din Republica Moldova care poartă acelaşi nume – Alexeevca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 731 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.