16 decembrie 2014, 09:43 Caleidoscop views 11840
16 decembrie 2014, 09:43 Caleidoscop views 11840

Studiu: Viața pe Terra s-a dezvoltat în adîncuri, nu la suprafață


Foto: informing.ru

Aparitia vietii pe Pămînt ramîne unul din cele mai mari mistere ale știintei, dar o nouă incursiune în "adîncurile biosferei" indică faptul că primele forme de viață s-ar fi dezvoltat în adîncuri, nu la suprafață. Savanții au descoperit microbi care trăiau și se reproduceau la o adîncime de 5 km în scoarța terestră și studiile sugerează că au supraviețuit în izolare completă, față de biosfera de la suprafață, timp de milioane, poate chiar miliarde de ani.

Ultima descoperire a microbilor din adîncuri susține ideea potrivit căreia viața nu ar fi apărut în urma "vîrtejului primordial" din lacurile și mările de la suprafață, ci în micile fisuri umplute cu apă din rocile subterane, a declarat Matt Schrenk, din cadrul Universității de Stat Michigan.

Studiul a comparat secvențele de ADN ale microbilor "hidrogenati" din rocile fracturate aflate în adîncurile Americii de Nord, Europei, Africii de Sud și Japoniei. Spre uimirea lor, savanții au descoperit că asemănarea se situează la 97% - speciile fiind aproape identice, a spus Schrenk.

Savanții au descoperit că microbii subterani pot supraviețui la temperaturi de pînă la 120 grade Celsius și o presiune de 50 de ori mai mare decît la suprafață, informații care ar putea fi importante pentru industrie și medicină. "Putem folosi cu succes genele și enzimele acestora", a precizat Shrenk.

Cunoașterea biosferei din adîncurile Terrei și a modului în care a supraviețuit în medii atît de extreme ar fi de ajutor și pentru astrobiologii care caută viață pe Marte.

Sursa: www.manager.ro

Cuvinte cheie:

Pamint , stiinta , viata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
549 locuitori

Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni. Satul Paladea este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Ocniţa şi la 220 km de Chișinău. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.