18 decembrie 2014, 11:03 Caleidoscop views 17859
18 decembrie 2014, 11:03 Caleidoscop views 17859

În Antarctica s-au descoperit diamante

Foto: ruvr.ru

O echipă de cercetători australieni a descoperit dovezi ale faptului că munţii îngheţaţi din Antarctica adăpostesc diamante. În prezent mineritul nu este permis pe continetul îngheţat, însă protocolul care interzice astfel de activităţi va fi revizuit în 2041.

Cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană au identificat în Antarctica fragmente de kimberlit, un tip de rocă despre care se ştie că poate conţine diamante. Aceste pietre preţioase iau naştere din carbon pur în condiţii de căldură şi presiune extremă, la adîncimi de aproximativ 150 de km, în scoarța terestră. Erupţiile vulcanice le aduc la suprafaţă, de obcei încoporate în roci de kimberlit. Identificarea acestuia din urmă a dus la descoperirea unor depozite semnificative de diamente în Africa, Siberia sau Australia.

Acum kimberlitul a fost găsit pentru prima dată în Antarctica. Trei fragmente de astfel de roci au fost identificate pe pantele Muntelui Meredith, din lanţul muntos Prince Charles, din estul Antarcticii. Deşi încă nu au găsit diamante, oamenii de ştiinţă sînt încrezători că acestea există, relatează reuters.com.

Acest lucru nu înseamnă însă că va începe goana după diamante pe continentul îngheţat. Un protocol de mediu încheiat în 1991, între 50 de ţări (printre care şi marile puteri de astăzi) a interzis exploatarea resurselor minerale din Antarctica pentru 50 de ani. Acordul urmează să fie revizuit în 2041, dar chiar dacă va fi ridicată interdicţia oamenii de ştiinţă sînt sceptici în privinţa posibilităţilor de exploatare a diamantelor.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Cuvinte cheie:

stiinta , descoperire , Antarctica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
778 locuitori

Logofteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Logofteni și Moldoveanca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 778 de oameni. Satul Logofteni a fost menționat documentar în anul 1633.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.