21 februarie 2015, 11:22 Caleidoscop views 19544
„Pămîntul ar fi distrus.” Unii experţi se tem că experimentele de la acceleratorul de particule din SUA vor scăpa de sub control
Foto: descopera.ro
21 februarie 2015, 11:22 Caleidoscop views 19544

„Pămîntul ar fi distrus.” Unii experţi se tem că experimentele de la acceleratorul de particule din SUA vor scăpa de sub control

Acceleratorul de particule Realistic Heavy Ion Collider, care este al doilea ca marime dupa cel de la CERN, va avea parte de mai multe îmbunătăţiri, pentru a putea realiza experimente mai performante. Activitatea care are loc acolo este însă motiv de îngrijorare pentru unii oameni de ştiinţă.

Realistic Heavy Ion Collider (RHIC), al Brookhaven National Laboratory, este situat în Upton, New York. În interiorul său sunt generate particule a căror temperatură depăşeşte 4 trilioane de grade Celsius.

Acceleratorul împinge nucleii pînă la viteza luminii, apoi îi izbeşte unii de alţii, pentru obţine plasmă quark-gluon, o substanţă foarte fierbinte, care a apărut imediat după Big Bang.

Deşi experimentele care au loc aici sunt lăudate de mulţi oameni de ştiinţă, unii se tem că totul va scăpa de sub control, iar acceleratorul va produce accidental mici găuri negre şi particule subatomice dintr-o materie numită de fizicieni „materia ciudată". Acest tip de materie este întîlnit, cred specialiştii, în stelele neutronice.

Această materie ar putea distruge planeta, spune astronomul Martin Rees. Păm]ntul ar deveni „o sferă hiperdensă, cu un diametru de doar 100 de metri", se teme el, pentru că acele particule ar crea o reacţie în lanţ, transformînd totul în „materie ciudată".

După ce va fi upgradat, RHIC a avea o putere de 20 de ori mai mare decît cea pentru care a fost construit.

De aceea, unii experţi, printre care Eric Johson, profesor la Universitatea din Dakota de Nord, şi Michael Baram, profesor de legislaţie al Universitatea din Boston, cred că acceleratorul de particule ar trebui reevaluat din punct de vedere al securităţii.

Discuţii asemănătoare au apărut şi cînd au început la CERN experimentele pentru găsirea „particulei lui Dumnezeu".

Specialiştii au precizat atunci că, dacă vor fi create, din greşeală, mici găuri negre, acestea nu vor fi stabile şi nu vor putea să distrugă planeta.

Sursa: www.descopera.ro

Cuvinte cheie:

studiu , Pamint , pericol , SUA , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1777
Populația:
476 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 134 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Frumuşica a fost menționat documentar în anul 1777.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.