26 februarie 2014, 15:00 Caleidoscop views 14331
A fost făcută descoperirea secolului! Codul manuscrisului Voynich A fost spart (Video)
Foto: descopera.ro
26 februarie 2014, 15:00 Caleidoscop views 14331

A fost făcută descoperirea secolului! Codul manuscrisului Voynich A fost spart (Video)

Stephen Bax, profesor de lingvistică aplicată la Universitatea Bedfordshire, consideră că se găseşte pe calea cea bună în ceea ce priveşte descifrarea ciudatului manuscris. Acesta pretinde că a reuşit să descifreze 10 cuvinte din respectivul manuscris.

Profesorul Bax a folosit analiza lingvistică pentru a încerca să descifreze manuscrisul literă cu literă, scrie descoperă.ro.

"Am pornit de la ideea de a identifica substantivele proprii din text, urmțnd abordările mai vechi care au dus la succesul descifrării hieroglifelor egiptene şi a altor scrieri misterioase, şi am folosit apoi acele substantive pentru a descifra parţial manuscrisul", spune el.

"Manuscrisul are foarte multe ilustraţii reprezentțnd stele şi plante. Am putut identifica unele dintre acestea şi numele lor, studiind manuscrise botanice redactate în arabă şi în alte limbi, şi apoi am început decodificarea, cu unele rezultate foarte interesante."

Printre cuvintele identificate se numără cel ce denumeşte constelaţia Taurul, alăturat unui desen ce reprezintă şapte stele, care ar putea fi Pleiadele (un grup de stele ce face parte din această constelaţie), şi cuvțntul KANTAIRON, scris lțngă desenul ce reprezintă o plantă numită ţintaură(din genul botanic Centaurea), o plantă medicinală binecunoscută şi utilizată în Evul Mediu.

Stephen Bax susţine că a mai recunoscut cuvintele ce denumesc plante ca ienupăr, coriandru, bumbac, negrilică, şofran, precum şi cuvțntul Chiron (numele unui corp ceresc, în astrologie).

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

descoperire , savanti , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1203 locuitori

Chirianca este un sat şi comună din raionul Străşeni. Chirianca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1203 oameni. Satul Chirianca a fost menționat documentar în anul 1622.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.