11 august 2014, 14:34 Caleidoscop views 17896
Chişinăul are un planetariu
Foto: trm.md
11 august 2014, 14:34 Caleidoscop views 17896

Chişinăul are un planetariu

Bolta cerească mai aproape de capitală. Pentru ce care vor să înţeleagă misterele universului la Chişinău a fost deschis un planetariu. Proiectul a fost realizat cu sprijinul specialiştilor din Ucraina.

O sferă imensă amplasată în scuarul de pe starada Miron Costin din capitală atrage privirile trecătorilor. Asa ar putea crede locuitorii capitalei, care de zeci de ani nu au mai avut parte de un planetariu.

„Ideea este foarte interesantă deoarece un planetariu ar trebui să existe cel puțin în fiecare capitală, în special pentru copii. Iar dacă ar fi unul mai mare, ar fi mai bine", spun vizitatorii.

În semisferă se află o sală de cinema. Impătimiţii de viaţa universului pot contempla aici bolta cerească. Nu este doar o hartă, ci este o proiectare pe cupola cerului instelat.

„Foarte interesant pentru cei pasionaţi de astronomie. Este ceva deosebit, o experiență inedită", a declarat o elevă.

Inițiatorii proiectului spun că preconizează să meargă în licee cu un program educativ pentru ca elevii claselor a 12-a sa aplice în practică cunoștințele teoretice în domeniul astronomie.

Planetariul din Chişinău din strada Lazo a fost făcut scrum în urma unui incendiu produs în anii 90.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Planete , cosmos , Chisinau , Astronomie

Comentarii

 (2)
  • #2 vik Răspunde Citează selecţia
    Планетарий - в афганском парке на Мирон Костин, ниже монумента небольшая палатка - Это и есть планетарий ))))
  • #1 Anna Răspunde Citează selecţia
    А где, собственно, планетарий? В сквере или кинотеатре? В каком кинотеатре (на Мирон Костин кинотеатров нет)? И все-таки, это сфера, полушарие или целый планетарий? Что-то много нестыковок (разных понятий) в одном сообщении. Либо автор сильно неопытный, либо он не знает о чем пишет.

 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429-1463
Populația:
0 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.