01 noiembrie 2017, 11:15 Caleidoscop views 13907
Oamenii de știință au descifrat secretul vocii interioare
Foto: obozrevatel.com
01 noiembrie 2017, 11:15 Caleidoscop views 13907

Oamenii de știință au descifrat secretul vocii interioare

Vocea interioară care ne însoţeşte în gînd pe tot parcursul zilei este binecunosctuă tuturor. O echipă de experţi din California au reuşit să descifreze misterul originii ei, precum şi a modului în care este ea percepută, public]nd rezultatele în revista Frontiers in Neuroengineering.

Cercetătorii au monitorizat patru adulţi care sufereau de o formă severă de epilepsie. Aceşti pacienţi au avut, în timpul tratamentului şi în perioada de monitorizare medicală, electrozi implantaţi în creier. Astfel, medicii au putut să obţină semnale excelente pentru encefalogramele realizate. După ce au reperat în cortexul auditiv zona care reacţiona la sunetul vocilor exterioare, exprimate în mod real, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să citească, în linişte, niște texte.

Asocierea dintre sunete şi cuvintele pe care învăţăm să le pronunţăm se produce atunci cînd suntem copii, cînd începem să vorbim. Ulterior, cînd începem să citim cu voce tare devine un automatism care persistă pe parcursul întregii vieţi, conform ipotezei lansate de cercetători. Această asociere antrenează o creştere a conexiunilor dintre zonele cerebrale implicate, care se activează spontan, una după alta. Fenomenul se produce după acest mecanism şi atunci cînd textul este citit în gînd. În plus, fenomenul este cu atît mai puternic cu cît atenţia persoanei care citeşte este mai solicitată. Aceasta se poate observa în cazul unor texte dificile sau dacă persoana nu poate să citească fluent.

Oamenii de ştiinţă au realizat că aceleaşi zone din creier analizează vocile exterioare şi cea interioară, manifestată la lectura în gînd, argumentînd prin observaţii faptul că gîndirea este verbalizată.

Studiul confirmă o serie de lucrări ştiinţifice precedente. Rezultatele obţinute ar putea fi utilizate în tratamentul schizofrenicilor sau al persoanelor depresive care nu reuşesc să stăpînească întotdeauna această „mică voce interioară" atunci cînd aceasta le umple creierul de gînduri negative.

Sursa: lenta.ru

Cuvinte cheie:

descoperire , savanti , psihologie , om , voce , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
764 locuitori

Iujnoe este un sat şi comună din raionul Cahul. Iujnoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Cahul și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 764 de oameni. Satul Iujnoe a fost menționat documentar în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.