24 decembrie 2014, 16:18 Caleidoscop views 9640
Soarele, asa cum nu l-a mai vazut nimeni!
Foto: incomemagazine.ro
24 decembrie 2014, 16:18 Caleidoscop views 9640

Soarele, asa cum nu l-a mai vazut nimeni!

Cu ajutorul Nuclear Spectroscopic Telescope Array, NuSTAR, expertii NASA au reusit sa realizeze o fotografie unica, prin detaliile ei, a Soarelui, informeaza Agentia spatiala americana.

Decizia de a folosi NuSTAR pentru studierea Soarelui a fost luata in urma cu aproape 7 ani, cand proiectarea si constructia telescopului era in plina desfasurare, aparatul fiind lansat in spatiu in 2012.

"Initial m-am gandit ca ideea este absolut nebuneasca. Este unul dintre cele mai sensibil telescoape de acest gen construit vreodata de mana omului, iar menirea lui este de a studia cele mai indepartate colturi ale Universului. De ce l-am folosi pentru a arunca o privire in curtea din spatele casei?", reda comunicatul publicat in acest sens de NASA cuvintele Fionei Harrison, de la California Institute of Technology.

Intr-un final, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exploziile roentgen de pe Soare, anticipate de teoreticieni, nu pot fi vazute decat cu ajutorul NuSTAR.

Spre deosebire de alte instrumente din categoria sa, precum Chandra, NuSTAR poate supraveghea Soarele fara riscul de a-si deteriora sistemele de detectare. Prima imagine obtinua de NuSTAR arata in detaliu petele de temperatura de pe suprafata astrului.

Sursa: incomemagazine.ro

Cuvinte cheie:

soare , NASA , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
585 locuitori

Dumitreni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Florești și la 141 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Dumitreni a fost înființat în anul 1854.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.