08 ianuarie 2018, 14:00 Caleidoscop views 21159
Cîte limbi se vor vorbi în lume peste un secol
Foto: daniorga.gapo.ro
08 ianuarie 2018, 14:00 Caleidoscop views 21159

Cîte limbi se vor vorbi în lume peste un secol

Peste un secol, cercetătorii estimează că pe fiecare continent se vor utiliza mai puţine limbi şi mai simple decât în prezent, scrie wsj.com.

În 1880 un preot bavarez a creat o limbă pe care el spera că toată lumea ar putea să o folosească. El a amestecat cuvinte din limba franceză, germană şi engleză şi a dat creaţiei lui numele Volapuk, scrie wsj.com.

Volapuk a fost greu de folosit, plină de sunete ciudate şi terminaţii de caz. Această limbă a făcut senzaţie câţiva ani, dar a fost repede dată la o parte de o altă limbă inventată, esperanto, care a avut un nume liric şi a fost mult mai uşor de stăpânit.

Apoi o altă limbă a apărut: engleza. Acum două mii de ani, limba engleză era limba nescrisă a unor triburi din Danemarca. Nimeni nu ar fi putut visat că limba engleză va fi vorbită astăzi, într-o oarecare măsură, de aproape două miliarde de oameni, fiind pe cale de a fi vorbită de fiecare a treia persoană de pe planetă.

Literatura science fiction ne prezintă adesea planete întregi care vorbesc o singură limbă, dar această fantezie pare mai ameninţătoare aici, în viaţa reală. În prezent, oamenii se pot exprima în câteva mii de limbi.

Dar existenţa atâtor limbi poate crea probleme. Nu este un accident faptul că povestea biblică a Turnului Babel prezintă multilingvismul ca un blestem divin menit să împiedice înţelegerea.

Cercetătorii spun că, din fericire, temerile că limba engleză va deveni singura limbă vorbită în întreaga lume sunt premature. Puţini sunt atât de pesimişti să presupună că nu va continua să fie o multitudine de naţiuni şi culturi pe planeta noastră şi, mai multe limbi, în afară de engleză. Este dificil, la urma urmei, să renunţe cineva la ceva ca atât de intim şi spontan cum este limba pe care o vorbeşte cu copiii. Cine îşi imaginează cu adevărat Japonia fără japonezi sau Grecia fără nici un grec? Răspândirea limbii engleze înseamnă doar că pământenii vor tinde să folosească o limbă locală în zona lor şi engleza pentru comunicarea cu cei de dinafară.

Dar zilele în care limba engleză va exista împreună cu mii de alte limbi sunt numărate. Un călător în viitor, peste un secol, este posibil să observe două lucruri în peisajul limbilor vorbite pe Pământ. Primul - nu vor mai fi atât de multe limbi. Şi al doilea lucru – limbile vor fi mai puţin complicate decât sunt astăzi, mai ales în modul în care sunt vorbite, spre deosebire de modul în care sunt scrise.

Unii ar putea protesta şi ar spune că nu limba engleză, ci chineza mandarină va deveni în cele din urmă limba cea mai vorbită din lume, din cauza dimensiunii populaţiei chineze şi a puterii economice tot mai mari a naţiunii chineze. Dar asta e puţin probabil. Engleza este atât de adânc înrădăcinată în scris, educaţie şi mass-media, încât trecerea la altceva ar presupune un efort enorm.

Până în 2115 este posibil ca doar 600 de limbi să mai fie vorbite pe planetă, spre deosebire de cele aproximativ 6.000 care se vorbesc în prezent. Limbile vorbite de comunităţi mai mici ar putea dispărea. De multe ori colonizarea a dus la dispariţia limbilor. Vorbitorii nativi au fost exterminaţi sau pedepsiţi pentru utilizarea limbii lor.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

studiu , omenirea , limba

Comentarii

 (1)
  • #1 patriot Răspunde Citează selecţia
    На планете через 100 лет останется только два языка: русский и молдавский. Английский вымрет вместе с падением США. Slava Moldovei!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
788 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Țambula, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Sîngerei și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 788 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat în anul 1964.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.