18 iunie 2015, 15:23 Caleidoscop views 25163
Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci (FOTO)
Foto: marketium.ru
18 iunie 2015, 15:23 Caleidoscop views 25163

Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci (FOTO)

Multe persoane, care se țin bine pe apă şi sînt înotători buni, nu înțeleg cum te poți îneca la mal. Auzind știrile din sezonul vacanţelor despre turiștii, „care au murit în apropiere de țărm", toţi cred că victimele, fie nu știau să înoate, fie erau în stare de ebrietate, însă se înşeală amarnic. Atunci, care este motivul?

Este vorba despre un fenomen foarte periculos, dar puţin cunoscut – aşa-zişii curenţi longitudinali, care sînt adesea numiţi „curenţi de retur" (în engleză – „rip current"). Acest tip de curenţi există în toate colțurile planetei și în Golful Mexic, și în Marea Neagră și pe Insula Bali. Cu aceşti curenţi de retur perfizi nu se pot isprăvi nu doar oamenii obișnuiți, ci și înotătorii experimentaţi, care nu știu cum să se comporte în această situație.

Totul se întîmplă în mod neașteptat: iată dvs. înotaţi de la țărm, iar apoi vă întoarceţi înapoi, dar nu reuşiţi deloc... înotaţi din toate puterile, dar rămîneţi în aceleaşi loc sau chiar vă îndepărtaţi şi mai mult. Toate încercările dvs. sînt în zadar, puterile vă sînt pe sfîrşite și sînteţi gata să intraţi în panică ...

Pentru început, este important să înțelegeţi principiul de funcţionare a acestui curent. Sînt un tip de curenți ai mărilor și oceanelor, orientaţi transversal pe linia ţărmului, către larg și sînt o consecinţă a ridicării nivelului local al marii şi transportarea apei din zona de spargere către larg.

Cei mai periculoşi sînt consideraţi curenţii de tip „rip" din mările cu nivelul apei scăzut, cu pante line ale liniei de plajă, înconjurate de dune, limbi de nisip și insuliţe (Marea Azov ş.a.m.d.). În aceste locuri, în timpul refluxului masa de apă care se întoarce în mare este îngrădită de limbile de nisip. Presiunea apei asupra strîmtorii înguste care leagă marea cu limanul, crește de multe ori. Ca urmare se creează un curent rapid, apa mişcîndu-se aici cu o viteză de 2,5-3,0 m/s.

Iată cum arată (linia verde – ţărmul):

Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci

Aceste "coridoare" apar în diferite locuri aproape de ţărm în timpul refluxurilor. Valurile aduc masa de apă spre ţărm, iar apoi se retrag cu diferite viteze în mare sau ocean, formînd concomitent un curent invers. Acest lucru poate fi observat în zonele, unde are loc des fluxul şi refluxul.

Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci

În această imagine nu se observă atît de bine fluxurile apei „fierbînde", se vede bine, în schimb, curentul de apă însuşi şi oameni care s-au pomenit în el:

Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci

Cel mai adesea, lățimea curentului de retur e de 2-3 m, iar viteza de curgere – 4,5 km / ora, ceea ce nu este periculos.

Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci

Dar periodic apar curenţii de tip „rip" periculoşi, cu lăţimea de pînă la 50 m, cu o lungime de 200-400 de metri și viteza de pînă la 15 kilometri pe oră! Acest lucru se întîmplă mult mai rar. Dar se întîmplă!

Cum putem învăţa să distingem locurile unde există curenţii „rip", ca să nu nimerim în ele? În primul rînd, fiţi atenţi la următoarele trăsături caracteristice:

  • Canalul de apă „fiebîndă" vizibil este situat perpendicular cu ţărmul;Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci
  • În zonele de coastă sînt porţiuni cu o nuanță a apei diferită: de exemplu, toată apa de jur împrejur e albastră-deschisă sau verzuie, iar o zonă este albă. Zonele cu spumă, alge și bule care se află în mişcare, îndreptate dinspre țărm în largul mării;Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci
  • În banda continuă a valurilor refluxului este o spărtură de 5-10 metri;Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneciCe este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci
  • Dacă observați ceva de genul celor expuse mai sus, nu înotaţi niciodată în acel loc. Dar pericolul este că în 80% din cazuri curenţii de tip „rip" apar brusc şi nu se manifestă în nici un fel în exterior. Anume în aceste „labe tenace" nimeresc majoritatea turiştilor. Pot identifica aceste zone doar salvatorii profesioniști.
  • Este important să ţinem minte ca curenţii de tip „rip" se formează adesea aproape de mal, astfel încît pot fi traşi în apă chiar şi oamenii, care stau în picioare în apă, pînă la brîu sau piept. Și dacă înotătorii au șanse de a fi salvaţi, atunci oamenii care nu ştiu să înoate, au şanse extrem de scăzute să supravieţuiască. De aceea, nu înotaţi de unul singur şi nu mergeţi în acele locuri care vă par suspecte.
  • Este bine să alegeţi plajele aglomerate, unde se află salvamarii.
  • Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci
  • Şi atrageţi întotdeauna atenția la steagurile roșii și semnele de pe plaja în acele locuri, unde scăldatul este strict interzis. Cu toate astea nu e de glumit!

Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci

Iar acum cel mai important moment! Cum să te comporți, dacă ai nimerit într-un asemenea curent?

Reguli de conduită în curentul de tip rip

Ce este un curent de tip „rip” sau cum să nu te îneci

1. Nu panicaţi! Stăpîniţi-vă emoţiile, căci oamenii care cunosc regulile de conduită în curenţii de tip „rip" sînt salvaţi în 99% din cazuri.

2. Păstraţi-vă puterile! Nu trebuie să înotaţi cu toate putea împotriva curentului, pierzîndu-vă rezervele de energie. Trebuie să înotaţi nu spre țărm, ci într-o parte, paralel cu plaja. Dacă curentul de tip „rip" e îngust (de pînă la 5 m), veţi ieşi foarte repede din el.

3. Analizați! Dacă înotaţi conform regulilor, într-o parte și nu reuşiţi să ieșiţi, atunci curentul de tip „rip" este lat (de la 20 m sau mai mult). Atunci încetăm imediat să ne irosim forţele și nu intrăm în panică! Curentul nu durează, de obicei, prea mult şi deja peste de 3-4 minute, se va opri. Apoi înotaţi la 50-100 de metri distanță într-o parte și doar apoi reveniți, odihnindu-vă periodic, la mal.

Vă vor ajuta să evitaţi panica următoarele:

  • Curentul de tip „rip" nu vă va trage la fund. De cele mai multe ori curenţii de tip „rip" durează puţin şi doar straturile de apă de la suprafaţă se mişcă cu o viteză mare, susţinînd totodată obiectele plutitoare.
  • Curentul de tip „rip" nu este foarte lat. Lățimea acestuia nu depășește 50 de metri. Iar în cele mai multe cazuri are doar 10-20 m. În rezultat, înotînd de-a lungul malului practic 20-30 de metri, veți observa că aţi ieşit din curentul de tip „rip".
  • Lungimea curentului de tip „rip" este limitată. Curentul îşi pierde repede puterea, destul de repede ,acolo unde valurile ating înălţimea maximă și încep să se spargă. În argoul surferilor acest loc se numește „linia de sus" (line up). Anume aici se adună toţi surferii care se pregătesc să cucerească valurile care vin. De obicei, „linia de sus" se află la o distanţă nu mai mare de 100 de metri de la țărm.

Vă rugăm să împărtășiţi aceste informații familiei și prietenilor, pentru ca despre acest fenomen periculos să afle cît mai multe persoane. Vă dorim să aveţi parte de o vară aşa cum aţi visat!

Sursa: marketium.ru

Cuvinte cheie:

apa , turism , odihna , înot , om , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1975
Populația:
106 locuitori

Tudoreşti este un sat din cadrul comunei Bucuria, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 164 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Tudorești a fost înființat în anul 1975.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.