23 iunie 2015, 11:24 Caleidoscop views 8946
Ungaria se îngrădeşte de Serbia cu un gard
23 iunie 2015, 11:24 Caleidoscop views 8946

Ungaria se îngrădeşte de Serbia cu un gard

Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei Peter Szijjarto a anunţat la o conferință de presă recentă despre planurile de a construi un zid la granița cu Serbia. Gardul cu înălţimea de 4 metri va fi ridicat pe o distanță de 175 km.

Zeci de mii de imigranți din Orientul Mijlociu și Africa, prin Balcani încearcă să pătrundă în statele membre ale zonei Schengen și ale Uniunii Europene. Serbia rămîne pe parcursul mai multor ani doar candidată la aderarea UE și constituie acum un "portal" comod pentru fluxul de imigranți ilegali. Potrivit datelor Biroului Ungar de Imigrare și Cetățenie, numai de la începutul anului 2015, în Ungaria din partea Serbiei, au pătruns aproximativ 57 000 de persoane. Pe cînd, în anul 2014 numărul acestora era de 43.000 pe tot parcursul anului.

În UE există un sistem de cote pentru distribuția refugiaților; în prezent mai mult de 200 de mii de oameni din țările lumii a treia aşteaptă decizia referitor la soarta lor de mai departe. În acest context, creșterea rapidă a fluxurilor de migrație amenință să se transforme într-o adevărată catastrofă. În afară de faptul că însăşi distribuirea cotelor nu convine tuturor țărilor: pentru revizuirea acestora sunt, alături de Ungaria, Polonia, Franța, Italia și o serie de alte state, în special, situate la "granițele UE". Pe apă sau pe uscat aici sosesc mii de refugiați, majoritatea dintre aceştia rămîn anume în țările "de frontieră".

Cu toate astea, ideea gardului nu a găsit sprijin în UE; nefiind aprobată nici de Serbia. Dar deoarece nimeni nu poate propune o soluție adecvată pentru problema migrației ilegale, Ungaria rămîne la părerea sa. Negocierile oficiale pe marginea acestei teme cu cel mai apropiat vecin al său Ungaria le va avea deja de la 1 iulie.

În cazul realizării planului, în Balcani va mai apare un gard: mai devreme o construcţie similară separa Bulgaria de Turcia. În anul 2013, în Bulgaria pătrundeau zilnic pînă la o sută de oameni – refugiați din Siria, Ţările Maghreb, Africa Centrală și Orientul Mijlociu. Gardul nu acoperă întreaga graniţă bulgaro-turcă de 271 de kilometri: zidul îngrădind doar 12% din lungimea ei. Dar şi aceasta s-a dovedit a fi eficace: dacă în anul 2013 pe teritoriul Bulgariei au fost reţinuţi aproximativ 11 mii de imigranți ilegali, atunci anul trecut – doar 4 mii. Pe viitor se preconizează ca construcția să fie prelungită cu 100 km. Iar din anul 2010, un gard asemănător reține fluxul de migranți ilegali din Turcia spre Grecia.

Sursa: nat-geo.ru

Cuvinte cheie:

Ungaria , frontiera , Serbia , UE , construcție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1866 locuitori

Zberoaia este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Zberoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1866 de oameni. Satul Zberoaia a fost menționat documentar în anul 1621.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.