30 octombrie 2015, 16:04 Caleidoscop views 7206
O locuință cucuteniană, în curtea Muzeului de Istorie din capitală
30 octombrie 2015, 16:04 Caleidoscop views 7206

O locuință cucuteniană, în curtea Muzeului de Istorie din capitală

Construită în anul 2014, reamenajată în anul curent, o locuință cucuteniană atrage privirile vizitatorilor Muzeului Național de Istorie deja de doi ani. NOI.md a aflat de la lucrătorii muzeului cine sînt autorii locuinței și cu ce ocazie se află aceasta la Chișinău.

Mariana Vasilache, cercetător științific din cadrul Sectorului arheologie și istoria veche, ne-a spus că autorii acestui proiect sînt Eugen Mistreanu, Livia Sîrbu și Mariana Sîrbu. Această căsuță a fost construită pe teritoriul Muzeului în anul 2014, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Muzeelor. Pe parcursul zilei și nopții de 17 mai 2014, în interiorul acesteia s-au desfășurat un șir de activități dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor.

„În anul 2014 a fost construită doar carcasa și a fost amenajat interiorul. Anul acesta noi am pictat-o. S-au folosit elemente de pe vasele cucuteniene, motive ce se regăseau și pe casele acestei civilizații. Am decis să arătăm publicului că aceste case erau nu numai date cu lut, dar mai erau și pictate", a afirmat Mariana Vasilache.

Autorii proiectului susțin că preconizează ca în fiecare an să adauge cîte un element nou pe această locuință cucuteniană. Deocamdată nu se știe cît timp se va mai afla căsuța pe teritoriul Muzeului, un lucru însă este cert – ea merită a fi vizitată.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

casa , muzeu , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429-1463
Populația:
0 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.